Демократична България внесе проект за изменение в Закона за данъка

...
Демократична България внесе проект за изменение в Закона за данъка
Коментари Харесай

Демократична България внесе законопроект за увеличаване на прага за регистрация по ДДС |

Демократична България внесе план за изменение в Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС), съгласно който прагът за регистрация се покачва на 100 000 лева от 1 януари 2023 година и на 166 000 лева от 1 януари 2024 година

Това е първият от поредицата законопроекти като част от стопански ограничения в отговор на увеличаващите се цени, както и за възстановяване на бизнес средата. Проектът е подписан от представители на всички четири партии от ръководещата коалиция. 

Мярката ще засегне минимум 90 000 компании по първата стъпка и 110 000 компании по втората.

„ Това е една от най-важните промени за дребния бизнес, тъй като доста ще понижи административната тежест за дребните компании. Очакваме, че по този начин те ще могат да работят по-спокойно и да създават повече стойност, от което да има растеж за стопанската система “, разяснява националният представител Мартин Димитров. 

Според актуалната правна уредба от 1 януари 2003 година, при постигане на 50 000 лева облагаем оборот за интервал, не по-дълъг от последните 12 поредни месеца преди настоящия, данъчно задължените лица следва да се записват по ЗДДС.  “Оттогава са минали близо 20 години, през които настъпиха обилни промени в обществено-икономическите връзки, в покупателната дарба, както и бе насъбраната инфлация през интервала ”, се споделя в претекстовете към законопроекта. 

“Действащият все още ЗДДС по никакъв метод не регистрира и настъпилите трансформации в страната, обществото и стопанската система от последните 2,5 години, провокирани от пандемията от КОВИД-19, свързани с въвеждането на ограничаващи ограничения, довели до значително понижаване на оборотите на задължените лица и увеличението на разноските за произвеждане ”, продължава аргументацията на законопроекта.

Основната цел, преследвана с предлаганите промени и допълнения е облекчение на административната и регулаторна тежест, налагана на микро-, дребните и някои от междинните предприятия, както и на физическите лица, които упражняват самостоятелна икономическа активност. 

Предлаганата смяна няма да засегне негативно компаниите, които желаят да продължат да правят активността си като стопански субекти, регистрирани по ЗДДС, твърдят от Демократична България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР