Демократична България - Пловдив заявиха своята позиция във връзка с

...
Демократична България - Пловдив заявиха своята позиция във връзка с
Коментари Харесай

Демократична България - Пловдив: Изграждането на Втори гребен канал ще доведе до унищожаване на защитени зони

" Демократична България " - Пловдив обявиха своята позиция по отношение на построяването на Втори гребен канал в града под тепетата. Ето какво написаха на своята фейсбук страница:

Изграждането на Втори гребен канал ще докара до заличаване на предпазени зони, попадащи в парк " Отдих и просвета “.

Твърдо заставаме против упоритите опити на Община Пловдив да реализира един извънредно противоречив от екологична позиция план, какъвто е така наречен " еко “ парк Марица с дублиращ гребен канал.

Освен че този план е включен в Плана за интегрирано развиване на гр. Пловдив и в изменението на Общия организационен проект (ОУП), последните неприятни вести идват от Годишната стратегия за ръководство на общински парцели, където е отразено желанието на Общината да даде на концесия съществуващия гребен канал, както и цялата му принадлежаща инфраструктура и паркова част.

Ако планът " Втори гребен канал “ бъде сбъднат, са застрашени от изсичане и заличаване 4000 дървета и 570 дка гори, огромна част от които предпазени. Припомняме, че в региона попадат две предпазени зони от екологичната мрежа " Натура 2000 " – " Река Марица " и " Марица Пловдив ", както и предпазената околност " Нощувка на дребен корморан ". В местността са непокътнати скъпи крайречни съобщества и типове, които са предпазени по Закона за биоразнообразието и са записани в Червената книга на България. Растителността там е естествена ветрова и противоерозионна отбрана на гребния канал от неподходящите северни ветрове.

Към момента на територията се позволява застрояване до 1% единствено за поддържане на функционалността на парковите площи. За да бъде сбъднат планът Втори гребен канал, би трябвало да бъде заменено предназначението на територията. Под претекст, че се работи за развиването на спорта, комфортно се пропуща фактът, че в действителност ще бъде разрешено строителство в целия терен.

Опити да се застрои гората до Гребната база следим от години и интензивно работим против тях. Последният подобен опит е изменението на Общ устройствен план на гр. Пловдив, против което остро възразихме още при започване на мандата си и против което внесохме мнение. Сезирали сме и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив по отношение на заплахите, които крие изменението на Общ устройствен план в частта на парк " Отдих и просвета “, и разчитаме, че скоро ще има негативно мнение от административния орган.

Град Пловдив е изгубил забележителна част от зелените си площи. За страдание тази наклонност продължава със стремглави темпове. Теренът на така наречен " Втори гребен канал “ е част от парк “Отдих и Култура ", който е най-големият в Пловдив и прочут като " белите дробове на гр. Пловдив “. Немислимо за нас е да загубим още един голям пай от тези бели дробове. Припомняме, че пловдивчани дишат най-отровния въздух в Европа и че Община Пловдив беше наказана от Върховния административен съд за бездействието и неспособността да се оправи с казуса с мръсния въздух.

Ще настояваме да отпадне концесията на Гребната база от Годишната стратегия за ръководство на общинските парцели и все по този начин стоим на твърда позиция против унищожаването на предпазените зелени територии наоколо до настоящия гребен канал.

Групата на " Демократична България-Обединение “ в Общински съвет – Пловдив

Веселина Александрова, Веселка Христамян, Добромира Костова и Владимир Славенски
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР