“Демократична България отново поведе борба в защита на електронния подпис ...

“Демократична България отново поведе борба в защита на електронния подпис

ДБ с искане до ЦИК и жалба до ВАС за електронния подпис

“Демократична България ” още веднъж поведе битка в отбрана на електронния автограф при подаването на изборни бумаги. Демократична България нападна наредба на Централната изборна комисия (ЦИК) за документите, с които партиите дефинират свои членове в районните изборни комисии (РИК). Според решение на ЦИК от 2 август тези документи се показват саморъчно подписани, без да е нужна нотариална легализация, оповестиха от пресцентъра на Демократична България. 

Основавайки се на правилник на Европейски Съюз от 2014 година, че “правната мощ на квалифицирания електронен автограф е равностойна на тази на саморъчния автограф ”, “Демократична България ” оспорва наредбата на ЦИК пред самата комисия и пред съда. 

В ЦИК Демократична България внесе искане комисията да обясни дали “саморъчно подписани ” значи, че документите за РИК не могат да бъдат подавани електронно и подписани с дипломиран електронен автограф (КЕП).

В тъжба до Върховния административен съд пък, импортирана посредством ЦИК, “Демократична България ” моли съдът да анулира наредбата на комисията за саморъчния автограф. В жалбата се припомня, че откакто на парламентарните избори през ноември предходната година РИК-Стара Загора отхвърли да записва листата на Демократична България, тъй като документите бяха подадени с КЕП, Административен съд Стара Загора анулира отхвърли на ЦИК да записва листите и по този начин удостовери директното деяние на регламентите на Европейски Съюз в България. 

Искането за пояснение до ЦИК и жалбата до Върховен административен съд са импортирани с квалифицирани електронни подписи на съпредседателите на Демократична България Христо Иванов  Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския и Атанас Атанасов  Атанас Атанасов Атанас Атанасов приключва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има. 

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg