Демократична България обсъжда и ще предложи създаването на орган към

...
Демократична България обсъжда и ще предложи създаването на орган към
Коментари Харесай

ДБ обсъжда създаване на съвет по здравеопазване към парламента |

Демократична България разисква и ще предложи основаването на орган към Народното събрание, който да разрешава да се не престават държавните политики сред другите парламенти, разгласи депутатът от Демократична България Александър Симидчиев пред Българска национална телевизия. 

" Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко Народното събрание, по този начин да се направи сходен съвет за опазването на здравето, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, с цел да може политиките, свързани със опазването на здравето, да имат един резистентен орган, който да надвишава мандата на един парламент ", изясни пулмологът.

Той добави, че причина за високата смъртност от Коронавирус у нас е демографската картина - популацията е застаряващо и болно, а системата не работи оптимално.

Според Симидчиев основаването на фрагменти е проблем, който не може да бъде решен бързо.

" Един върховен медицински кадър се основава с най-малко 6 години следване и още 5 до 10 година специализация. За междинния медицински кадър са нужни най-малко 5-6 години ", акцентира той.

Парите не са главната причина младите лекари да отпътуват в чужбина, а кариерно развиване и несигурността какво ще се случи с тях след 5-10 година, счита депутатът.

Бюджетът за опазване на здравето нараства по-бързо от Брутният вътрешен продукт, само че опазването на здравето ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, разяснява още той.

" Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на ръководство, по тази причина ръководството на процеса в бранша е основен приоритет ", съобщи Александър Симидчиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР