“Демократична България и “Продължаваме промяната внесоха жалба в Конституционния съд

...
“Демократична България и “Продължаваме промяната внесоха жалба в Конституционния съд
Коментари Харесай

ДБ и ПП внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

“Демократична България ” и “Продължаваме смяната ” внесоха тъжба в Конституционния съд против поправките в Изборния кодекс. Конституционната тъжба е подписана от 70 депутати от двете обединения, оповестяват от " Демократична България ".

“Пряк резултат върху изборите през април няма да има, защото решенията на Конституционен съд работят за в бъдеще ”, съобщи пред медиите Надежда Йорданова.

Тя подсети, че съгласно конституционната процедура, от приемането на тъжба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година, само че чака още идващият парламент " да поправи грешките на сегашния в Изборния кодекс ".

Атанас Славов от " Демократична България " посочи, че общата конституционна тъжба е стъпка към усилване на партньорството с " Продължаваме промяната " в отговор на въпрос дали жалбата е стъпка към взаимно явяване на изборите.

Според Демократична България и Политическа партия последните промени в Изборния кодекс опонират на съществени правила и стандарти, залегнали в българската конституция и в решения на Конституционния съд: правилото на правовата страна, правилото на равенството на жителите пред закона и правилата и стандартите за отбрана на изборното право.

Бързината за приемане на промените в изборното законодателство докара до парадокса да се гласоподава по три метода – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен избор и с машинно гласоподаване, т.е. въведени са три разнообразни понятия за бюлетини и две разнообразни форми на гласоподаване, се показва още в жалбата

Според Политическа партия и Демократична България с осакатения машинен избор е нарушено общото, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване. В чистия си тип машиннното гласоподаване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче към този момент няма гаранция, че всеки гласоподавател подава единствено един глас за всеки тип избор и че всеки глас се съхранява и преброява единствено веднъж, показват още от Демократична България.

Снимка: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР