Демократична България - една от партиите в управляващата коалиция, има

...
Демократична България - една от партиите в управляващата коалиция, има
Коментари Харесай

Спор в НС заради работата на службите около войната в Украйна

" Демократична България " - една от партиите в ръководещата коалиция, има подозрение, че службите не подават точна и съответна информация към институциите на страната. Чрез парламентарния надзор ще се опитат да схванат каква е повода за това. Според " Продължаваме промяната " в този момент не е моментът да се разяснява тази тематика. От Българска социалистическа партия и " ИТН " са удовлетворени от работата на службите.

Атанас Атанасов от " Демократична България " съобщи още през вчерашния ден, че на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента участниците не са получили ясни сигнали, че Русия ще стартира война против Украйна, както и за последвалия бежански поток. От парламентарната група имат подозрения, че службите са подготвени да предпазят България от цялата палитра враждебни дейности на Москва.

" Готови ли са нашите служби в действителност да имат имунитет по отношение на съветско въздействие, в това число от позиция на хора, които биографично са свързани с Русия и подготвени ли са да отстояват нашия народен интерес. Нашият апел към тях е да забележим една доста ясна диагностика за тяхното положение лично и ограничения за това по какъв начин би трябвало да се приведат в по-добро положение ", съобщи Христо Иванов - ръководител на " Демократична България ".

Повечетно участници в КСНС не разясниха информацията всъщност, тъй като съвещания са закрити. Но дадоха кардиналната си оценка за работата на службите. От " Продължаваме промяната " не мислят, че в този момент е моментът да се дискутира тази тематика.

" Това е ресурсът, с който разполагаме сега. Аз ви предлагам в тази комплицирана интернационална конюнктура да не сътворяваме в допълнение напрежение на сътрудниците, които са сложени на огромен стрес. Предполагам, че сътрудниците са дали тази информация, която са имали към този миг ", съобщи Калоян Икономов - ПГ на " Продължаваме промяната ", ръководител на Комисията за надзор над службите за сигурност.

Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ нямат забележки.

" Смятам, че в българските служби, както и в българските въоръжени сили работят почтени мъже и дами, които извършват своите отговорности ", съобщи Атанас Зафиров от " ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Според мен си извършват отговорностите, който споделя противоположното дано да се обоснове ", разяснява Тошко Йорданов - ПГ на " ИТН ".

Движение за права и свободи се въздържаха от коментар. От ГЕРБ-СДС считат, че офанзиви против службите не са подобаващи в миг, когато разчитаме на тези хора да пазят националната ни сигурност.

" Аз регистрирам като несвоевременно посягане точно в този миг въобще разискването на тематиката за службите за национална сигурност и то в подтекста на най-различни нападки ", съобщи Десислава Атанасова - ръководител на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

От " Възраждане " обичайно са недоволни от службите.

" Те като цяло съгласно мен осведомят първо американското посолство, американските се сътрудници и чак по-късно осведомят българското държавно управление и българския президент ", съобщи Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ".

Ръководствата на службите към този момент не разясняват тематиката. В предаването " Още от деня " военният министър Драгомир Заков означи, че информацията на българските служби е била много точна и тя е част от общата оценка на страните членки на НАТО. Според него изненадата идва от ирационалното решение на съветския президент Владимир Путин да стартира война с Украйна.

" Информацията в НАТО във връзка с самата военна намеса и в следствие военните дейности на територията на Украйна беше много точна и българските служби бяха част от нея. Това, което може да се получи като разлика е във връзка с самата оценка. Когато боравим с решение на човек, който може би ще вземе ирационални решения, не постоянно оценката може да бъде точна и съответна ", съобщи Драгомир Заков - министър на защитата.

Като дипломат в НАТО преди войната Заков удостовери, че от страна на Алианса и Европейски Съюз до последно са полагали старания за решаването на казуса по пътя на дипломацията.

Автор: Вера Александрова, Николай Минков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР