“Демократична България е с нагласата да намали до минимум червените

...
“Демократична България е с нагласата да намали до минимум червените
Коментари Харесай

Христо Иванов: Ще сведем до минимум червените линии в разговорите за третия мандат

“Демократична България ” е с настройката да понижи до най-малко алените линии и изискванията, които ще сложи на досегашните си съдружни сътрудници в диалозите за третия мандат.

По време на консултациите при президента Румен Радев Христо Иванов съобщи готовността на “Демократична България ” да получи третия мандат и в разговор с останалите три парламентарни сили да се опита да сформира държавно управление.

“Предвиждаме да водим разговор в досегашната четворна коалиция с доста съществени заключения от нейния разпад – недобрите салда и залитането в избрани градивни решения, като да вземем за пример феодализацията на министерствата, която предпостави споровете в настоящия кабинет ”, съобщи Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България ” избрани третия мандат като мандат на разговора отвън обичайните политически клишета.

“Ако на нас се падне да го осъществяваме, основното нещо ще бъде разговорът и слушането какво споделят всички останали. Ще сведем до най-малко изискванията, които ще сложим. Политическата класа доста се увлече в червени линии ”, сподели той.

“Българската политическа класа се отучи да се концентрира върху цели, отучи се да търси допирни точки. Популизмът в такава степен взема връх, че на практика заплашва парламентарната народна власт, а ние би трябвало да я спасим ”, добави Иванов.

Той съобщи, че групировката е подготвена да договаря за ново държавно управление и без да получи мандат. Иванов заявява и опцията да се търси компромис сред поръчките за по-партиен и по-технократски състав на Министерски съвет.

“Напълно годни са терзанията, че залитането към прекомерно експертна селекция основава риск от неразбираема политическа отговорност. Ще би трябвало да обсъдим плюсовете и минусите и да намерим някакъв промеждутъчен вид ”, сподели Иванов, като напомни, че в досегашния кабинет “Демократична България ” не изпрати пратийни водачи..

“Смятам, че основната фигура ще бъде министър председателят. Той може да получи малко по-голяма независимост от партиите да сортира екипа си, несъмнено, в разговор с тях. Тогава може да загърбим концепцията за парцелиране на министерства ”, добави той.

Христо Иванов още веднъж съобщи, че главният въпрос е образуването на болшинство зад бъдещото държавно управление, като се стъпи на основите на направената стратегия при първия мандат. Към нея може да бъдат добавяни и нови тематики. Той съобщи, че има разнообразни хрумвания по какъв начин да наподобява Министерският съвет.

“Възстановяването на болшинството е тази тънка бродерия, която би трябвало да изплетем. Държим и се опитваме да внушим да се направи крачка страни на позиции, или по-скоро на звук на говорене. Защото изискуем усмиряване на страната и обществото пред заплахата от поредност от рецесии ”, добави той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР