Сенаторът демократ нарича Самуел Алито „изумително грешен“ по отношение на спора относно етиката във Върховния съд

...
Демократическият сенатор Крис Мърфи от Кънектикът в неделя нарече съдията
Коментари Харесай

Демократическият сенатор Крис Мърфи от Кънектикът в неделя нарече съдията Самуел Алито „изумително грешен“ в твърдението си, че Конгресът трябва да стои настрана от работата на Върховния съд и да спре да се опитва да налага етични правила.

„Погрешно е въз основа на фактите да се каже, че Конгресът няма нищо общо с правилата, ръководещи Върховния съд. Всъщност от самото начало Конгресът е определил тези правила“, каза Мърфи пред Каси Хънт от CNN в „Състоянието на Съюза“.

„Но още по-смущаващо е, че Алито изпитва необходимост да се включи в дебат в Конгреса. И това е още едно доказателство, че тези съдии във Върховния съд, тези консервативни съдии, виждат себе си просто като политици. Те просто виждат себе си като втори законодателен орган, който има също толкова власт и право да налага политическата си воля на страната, колкото прави Конгресът.

Подтикнати от поредица от истории за предполагаеми нарушения на етиката от страна на съдиите, демократите в Сената имат напредък в законодателството, предназначено да създаде етичен кодекс за Върховния съд.

ВАШИНГТОН, DC – 07 ОКТОМВРИ: Сътрудникът от Върховния съд на Съединените щати Самуел Алито позира за официален портрет в източната конферентна зала на сградата на Върховния съд на 7 октомври 2022 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Върховният съд започна нов мандат, след като асоциираният съдия Кетанджи Браун Джаксън беше официално добавен към пейката през септември. (Снимка от Alex Wong/Getty Images) ВАШИНГТОН, окръг Колумбия – 07 ОКТОМВРИ: Сътрудникът от Върховния съд на Съединените щати Самуел Алито позира за официален портрет в източната конферентна зала на сградата на Върховния съд на 7 октомври 2022 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Върховният съд започна нов мандат, след като асоциираният съдия Кетанджи Браун Джаксън беше официално добавен към пейката през септември. (Снимка от Алекс Уонг/Гети изображения) Алекс Уонг/Гети изображения

Но Алито, консерватор, назначен от президента Джордж У. Буш, твърди в интервю, публикувано в секцията за мнение на The Wall Street Journal в петък, че „Конгресът не е създал Върховния съд“ и няма правомощия да го регулира.

„Учудвам се на всички глупости, които се изписаха за мен през последната година“, каза Алито в интервюто, добавяйки, че „традиционната идея за това как трябва да се държат съдиите и съдиите е, че трябва да са неми“.

Върховният съд многократно избягва исканията през последните месеци за приемане на задължителен кодекс за поведение, вместо това отговаряйки на обвиненията в етични некоректности, като публикува изявления, очертаващи и защитаващи настоящите процедури.

Това не успя да задоволи критиците след множеството медийни доклади, хвърлящи светлината на прожекторите върху това как съдиите водят живота си извън съдиите, предизвиквайки въпроси дали не се облагодетелстват неправомерно от позициите си.

„Те ще изкривят закона, за да наложат своето дясно виждане за това как страната трябва да работи върху нас, останалите“, каза Мърфи в неделя за консервативните съдии в съда.

„И затова трябва да приемем това разумно етично законодателство, за да се уверим поне, че знаем, че тези момчета не са в леглото и начинът им на живот е платен от консервативни донори, както за съжаление видяхме в тези последни разкрития“, каза Мърфи.

Не се очаква законодателството за етиката да получи 60-те гласа, необходими за напредък в Сената, контролиран от демократите. И дори да го направи, Камарата, ръководена от Републиканската партия, едва ли ще го приеме.

Дан Берман и Ариан де Вог от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР