Демографската структура на изборите в София показва, че сред по-младите

...
Демографската структура на изборите в София показва, че сред по-младите
Коментари Харесай

„Gallup“: Предпочитанията на по-младите и хората в активна възраст са насочени към Терзиев

Демографската конструкция на изборите в София демонстрира, че измежду по-младите и хората в дейна възраст желанията са ориентирани по-скоро към Васил Терзиев . При него над 80% от вота идва от висшисти , до момента в който при Григорова този дял е към 10 пункта по-нисък . Очаквано, Ваня Григорова пък събира благосклонности в по-голяма степен измежду най-възрастните . Не е фрапантна разликата в профилите на двамата претенденти, само че въпреки всичко измежду тези, дали гласа си за претендента на „ Обединени за София “, работещите са малко по-видим дял, по отношение на с тези зад претендента на обединената левица – където пък проличава и по-сериозен дял пенсионери. Това демонстрира първият прочит на профила на гласоподавателите във втория тур на локалните избори в столицата, Варна и Пловдив съгласно данни на „ Gallup International “

Според данните се регистрира малко по-голямо желание за Григорова измежду женската публика : делът на дамски избор при нея е близо 60%, а при Терзиев – малко по-нисък.

Ако над 70% от вота за Терзиев идва от „ Продължаваме Промяната – Демократична България – Спаси София “ /ПП-ДБ-СС/, то делът на последователите на Българска социалистическа партия при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над 1/3 . Григорова затвърждава облика на претендент с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус.

А какъв брой хора от другите електорати излязоха в действителност ? Може би към 2/3 от излезлите на първия тур в София за листа или кандидат-кмет на „ Възраждане “ са излезли и в този момент. Сериозно болшинство измежду тях са избрали Григорова . Така, малко над 20 000 гласа за Григорова на втория тур от локалния избор идват от партия „ Възраждане “ . Над тези равнища пък са гласовете идващи от ГЕРБ . Тук обаче може да се допусна и много по-солиден резултат – доколкото в огромния брой отводи на екзит пол евентуално се крият точно гласуващи за Григорова последователи на ГЕРБ. Общо към половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян очевидно се излезли и в този момент.

Може би половината почитатели на Вили Лилков излязоха и в този момент. При тях съотношението е отчетливо в интерес на Терзиев, въпреки и да личат високи дялове в опцията „ Не поддържам никого “. Подобни личат и при последователите на ГЕРБ в София.

В Пловдив и във Варна пък беше забавно да се наблюдава по какъв начин са дали своят вот мощните локални листи , чиито претенденти за кмет останаха отвън балотажите. Любопитното е, че няколко хиляди гласа от „ Съединени за Пловдив “ фактически са отишли към Костадин Димитров , както бе оповестено. Във Варна пък близо 1/10 от вота за Благомир Коцев идва от „ Алтернативата на жителите “, а други няколко % – от Земеделския съюз „ Александър Стамболийски “. Това са общо към няколко хиляди гласа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР