Демографската криза може да се обърне и това не е

...
Демографската криза може да се обърне и това не е
Коментари Харесай

Демографски специалист: 40% от населението у нас скоро ще бъде концентирано в шест града

" Демографската рецесия може да се обърне и това не е нереален оптимизъм. Трябва да насочим старания в вярната посока ". Това съобщи в изявление за БГНЕС Георги Бърдаров, който е експерт по демография, учител в СУ и публицист.

Обезлюдяването на селата е проблем, който доста блестящо визира България, само че освен. Този развой е част от международната урбанизация, счита експертът.

" В началото на 19-век градското население в света е било 2%, през днешния ден е 54%, а ще стане 70% до края на века. В страни като Уругвай, Германия и Белгия градското население е над 90%. Ние не сме изолиран остров от международните процеси. Големият проблем на България не обезлюдяването на селата, а извънредно неравномерното систематизиране на популацията. Скоро 40% от популацията ще бъде съсредоточено в 6 български града " споделя Бърдаров.

Бъдещите села ще се място за интелектуален, а не за физически труд.

" Урбанизацията ще доближи точка на засищане. След това ще има противоположен ход на нещата и връщане към селата, само че не и към селския метод на живот. Ще имаме села, където ще живеят от ден на ден цифрови номади, млади и образовани хора, които могат да работят отдалечено, които избират по-екологичната конюнктура. Пандемията форсира доста този развой ", безапелационен е Бърдаров.

Застаряването на популацията е рисков проблем пред бъдещето на страната. По думите му ниските равнища на раждаемост са международен феномен, а ние сме в демографски абсурд.

" Имаме най-ниската междинна дълготрайност на живота в Европейски Съюз, само че и най-застаряващото население. Това е извънредно рисково за бъдещето на България във всеки един аспект, само че най-много в стопански и обществен. Парите за всички сфери се изкарват от работещите, колкото са по-малко те, толкоз повече са натоварени с налози, толкоз по-малко пари влизат в държавната хазна. Икономиката се движи от дейното население. Ние имаме области, където над 30% от популацията е над 65 години. Такова е ситуацията във Видинска област ", твърди Бърдаров.

Според специалиста няма фактор, мярка, политика, които фрапантно могат да вдигнат раждаемостта. " Унгария е един от образците, където дават извънредно доста средства, само че съвсем не мръдна раждаемостта. Забраната на абортите не може да усили раждаемостта. При съвременни и образовани хора, когато има възбрана, това понижа още повече репродуктивните им настройки ", акцентира Георги Бърдаров.

Ромското население непрестанно става обект на нечиста сделка. Бройката на ромите в България е тематика на дълги разногласия и полемики. Според Бърдаров те са малко над 10% от популацията.

" Един от забавните аспекти на българската демография е процентът на ромското население. Ромите имат преферирано етническо съзнание, т.е. те се самоопределят съгласно етноса на чиято територия живеят. Затова в България огромна част от тях се самоопределят за турци или българи. Реалната им численост сред 700 000-800 000 хиляди. Малко над 10% от популацията ", счита Бърдаров

Бъдещето на света е в технологиите

" Ние живеем на прехода сред индустриална и постиндустриална епоха. Всякакъв опит да се залага на промишлеността е неправилен ", счита той.

Световното население ще продължи да нараства доникъде на века, само че след това постепенно и последователно ще стартира да понижава. Вече се вижда спад в раждаемостта на страните от Третия свят, по отношение на преди 50 години.

" Населението в света се усилва с 90 милиона на година. Вероятно ще доближи 9 милиарда доникъде на този век, само че всички страни в света ще минат през идентични демографски модели на развиване. Това, което в този момент се случва в Европа ще се случи в Азия и Африка. По-висока междинна дълготрайност на живота, високо равнище на обучение, ниски репродуктивни стремежи. След този развой популацията ще стартира да понижава и застарява ", предвижда Бърдаров.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР