Деменцията - както и да е била наричана - е

...
Деменцията - както и да е била наричана - е
Коментари Харесай

Нов вид деменция застрашава 40% от по-възрастните хора и до 50% при хората с алцхаймер

Деменцията - както и да е била наричана - е позната от древността, само че продължава да е източник на изненади. Последната е откриването на нов тип на опустошителното заболяване. А той се оказва и ненадейно необятно разпростаранен.

Деменцията - от латинското demens, което значи без разум, е сложена в теоретичен подтекст през 1906 година, когато немският психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер прави един от най-големите пробиви в разбирането за заболяването до момента. Той изследва мозъка на умрялата на 50 година Огюст Детер, която страдала от проблеми с паметта, комплицираност, загуба на дарба за разсъждения, параноя и експанзия. Алцхаймер открива характерно увреждане на мозъчната кора, което разумно се свързва със признаците на прогресивното тежко оглупяване. Три години по-късно този разграждащ личността вид деменция е дефинирана и наречена на доктор Алцхаймер. Повече от век обаче няма лекуване на болестта макар неколкократните огромни очаквания за медикаменти в клинични изпитвания. И от горната страна на всичко това се оказва, че заболяването на Алцхаймер си има подражател - нов тип деменция със сходни признаци, само че с кардинално друг биохимичен механизъм. Открива се струпване на белтъка TDP-43 в мозъка. Докато при алцхаймер патологията е обвързвана с tau протеина и бета-амилоидите.

С теоретичен консенсус международната неврология назовава новата деменция лимбично-преобладаваща обвързвана с възрастта енцефалопатия TDP-43 (Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy, LATE).

Според безапелационно като мащаб проучване на кръгло 6200 случая от 5 страни на 3 континента - Съединени американски щати, Австрия, Финландия, Англия и Бразилия, мозъчните промени се откриват при почти 40% от по-възрастните хора и до 50% при хората с алцхаймер. Тринадесетте проучвателен центъра, ангажирани в плана, разгласиха резултатите си от аутопсии, генетични и клинични данни в профилираната медия Acta Neuropathologica. Включването на толкоз доста високотехнологични центрове и профилирани учени е невиждано, макар че е имало предходни отчети за LATE от обособени проучвателен екипи. Обобщаването на извадките демонстрира, че повече от една трета от мозъците имат LATE патология със загуба наизуст и празнини в мисленето и разсъжденията. Заболяването може да стартира още на 65 години и рискът нараства с възрастта. Към момента не се допуска друг риск съгласно етническия генезис, само че ще се вършат спомагателни изследвания. Както и отговор на въпроса за какво двете мозъчни болести толкоз постоянно участват при един и същи човек. Голямата последна цел е лекуване.

Обединеното кралство стартира първото в света клинично изпитване за новооткритата форма на деменция. Чрез елементарни кръвни проби и проучване на гръбначно-мозъчна течност може да сме в положение да кажем, че заболяване, което наподобява като алцхаймер симптоматично, в действителност е LATE патология, считат откривателите. Те се надяват, че лекарството в проучването може да забави или даже да спре новата деменция като терапия, модифицираща болестта.

Проф. Пийт Нелсън, ръководител на фондация за заболяването на Алцхаймер към Университета на Кентъки, е един от групата интернационалните откриватели, разкрили новата форма на деменция. Мотивацията, която движи работата му, както съвсем постоянно е персонална. Баба му умира от алцхаймер и той е очевидец на разказите на своята майка за ужасяващото развиване на заболяването. Сега ученият е част от екипа на клиничното изпитване.

Откриването на LATE е от решаващо значение за цялостната битка на медицината за запазването на паметта. Предизвикателството е чудовищно. Става дума за доста различаващи се болести и също така надали може да се чака запазване на когнитивните умения, без да се знае тъкмо какво стои в корена им. През последните десетилетия всички лаборатории по света са виждали една и съща " несъвършена корелация ” сред патологията на заболяването на Алцхаймер и признаците на алцхаймер и са се чесали по главите, а се оказва нов тип деменция, споделя Нелсън.

Подозират се наследствени фактори, предразполагащи към развиване на деменция. Генетичните проучвания на Нелсън сочат основен детайл от калиевия канал, който поддържа нервните кафези. Вероятно влие и околната среда. Доказването на рисковете оказва помощ да се разбере какво става в мозъка на клетъчно равнище и да се тества лекарство, което към този момент съществува и се чака да промени хода на болестта. Точно това се случва с проучването на LATE. Изпитва се в нова роля анти-TDP вазодиализиращо лекарство за сърдечна непълнота и стенокардия, което се употребява в целия свят без Съединени американски щати. Изследователите имат вяра, че лечението ще забави или даже да спре новата деменция.

Източник: 24 часа
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР