Делят ни 149 години от саможертвата на Апостола на свободата.

...
Делят ни 149 години от саможертвата на Апостола на свободата.
Коментари Харесай

Радев: Заветите на Левски и днес будят умовете и стряскат съвестта на българит

" Делят ни 149 години от саможертвата на Апостола на свободата. На индивида, който отдаде живота си, с цел да завоюва цялостен народ ". Това написа в профила си във Фейсбук президентът Русмен Радев във връзка 149-ата годишнина от гибелта на Дякона.

" Достоен наследник на своя народ, Васил Левски посвети себе си на Отечеството си и се придвижи в жертва за неговото избавление. Преминал през несгодите на четническия живот, разпускането на Първата и Втората български легии, Левски съзря, че освободителното ни придвижване може да има триумф единствено в случай че остане чисто национално дело. Че националната гражданска война не може да разчита на случайността, нито на външни обещания и зависимости ", написа президентът.

" Левски не позволи нито безспорния си престиж в национално-освободителното придвижване, нито нечии искания, да се постановат и да си присвояват националното дело. Убеден демократ, Апостолът на свободата следваше, както и всички останали, вишегласието. И в случай че в никакъв случай не се е съмнявал, че пътят към свободата няма да е пай и ще изисква и воля, и жертви, той постоянно залагаше преди всичко себе си. " Чисто националният човек се бори, до момента в който може…, в случай че не сполучи…, би трябвало да почине в националната си работа ", беше неговото верую. И следвайки тези правила до дъно прекрачи със гибелта си в безсмъртието ", акцентира Радев.

И добавя: " Заветите на Левски и през днешния ден будят мозъците и стряскат съвестта на българите. И всяко потомство година след година мери себе си и стореното с моралния растеж на Апостола.

Затова нашата респект към Васил Левски изисква освен примирение пред гибелта му, само че и смелост да го следваме в делата му. Историята няма да елементарни, в случай че не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща. Ако като общество не повярваме, че " всичко се състои в нашите задружни сили и срещу тях не може упорствувам и най-силната буря. " Ако не упорстваме в националното дело и не следваме до дъно националната воля. Събрал в себе си мощ и неотстъпчивост, безрезервност и мъдрост, жертвоготовност и невиждана нравствена непорочност, Левски остава нашият честен съдник и вечен знак на вярата в личните ни благоприятни условия, на българското достолепие и самостоятелност ".

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР