Делят ни 1010 години от делото на цар Самуил -

...
Делят ни 1010 години от делото на цар Самуил -
Коментари Харесай

1010 години от делото на цар Самуил

Делят ни 1010 години от делото на цар Самуил - време на невиждани, страхотни победи на българското оръжие и време на проваляне, време на подвиг и превратности, само че всичкото това време е въплътено в един от най-ярките ликове на нашето минало. Велик и безрезервен бранител на родната земя и българския народ.

Това съобщи в словото си президентът Румен Радев , който взе участие през днешния ден в церемонията по отбелязване на 1010 години от ръководството на цар Самуил в Националния парк-музей „ Самуилова цитадела “ край село Ключ.
 
 цар Самуил Българска телеграфна агенция
  През целия си живот цар Самуил ще остане хладнокръвен защитник на българската самостоятелност, на държавността и духовното завещание, наследени от неговите прародители - Крум, Борис и Симеон, съобщи в словото си президентът. Той сподели, че цар Самуил е описван от своите съвременници като непостижим по мощ и смелост, като човек, който в никакъв случай не е знаел покой. Самуил отхвърля провалянето след завладяването на Източна България, изобличава и санкционира предателите и сплотява българите в борба против Византия, акцентира Румен Радев. По думите му България на цар Самуил непоколебимо отстоява правото на своето битие, води война против империята за освобождението на завладените земи, бори се за интернационално самопризнание, като нанася мъчителни, тежки удари на империята.Румен Радев, президент на Р България

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния строй и произнесе слово в наличието на Софийския митрополит и български патриарх Даниил, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, народни представители, членове на Европейския парламент, регионалният шеф на Благоевград Георги Динев, Неврокопския митрополит Серафим, Струмишкия митрополит Наум, кметове и общински съветници, представители на българската научна и академична общественост.
 
 цар Самуил Българска телеграфна агенция
 
Хилядолетие по-късно цар Самуил се извисява в българската памет с трагичната си участ , само че и с волята да отстоява свободата и достолепието на България.  И през днешния ден неговият храбър и скръбен облик е мерило за достойнството на Родината, за жилавия наш корен, устоял на не една стихия над бащината земя.

 

 цар Самуил Българска телеграфна агенция

 

Заветите на цар Самуил и през днешния ден морално ни задължават да слагаме постоянно преди всичко Родината и да я отстояваме до дъно, уточни още президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР