Делян Пеевски вече е единственият председател на ПГ на ДПС,

...
Делян Пеевски вече е единственият председател на ПГ на ДПС,
Коментари Харесай

Какво ще се случи с Мустафа Карадайъ след знаковата оставка?

Делян Пеевски към този момент е единственият ръководител на ПГ на Движение за права и свободи, взеха решение депутатите на придвижването, откакто Мустафа Карадайъ подаде оставка.

Карадайъ още не е оповестил дали ще остане като редови народен представител или ще напусне Народното събрание.

Пеевски към този момент е единственият ръководител на парламентарната група на Движение за права и свободи. Политическите водачи в Народното събрание отхвърлиха да разясняват рокадата всъщност, от Движение за права и свободи през днешния ден резервираха безмълвие.

" Всяка партия би трябвало да има правото да си избере водачите, да си ги сменя, да има смяна ", сподели Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, представен от Българска национална телевизия.

" Първо е редно да чуем тълкуванията, които ще излязат от Движение за права и свободи, преди ние да се впуснем в някакви тълкувания и мнения ", разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Има един човек, който дефинира и взема решение всичко и явно той уволни преди няколко месеца техния фиктивен ръководител, тъй че в този момент остава да забележим кого ще назначи за нов ", съобщи Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ".

" Всяка партия има право да взема решение вътрешните си въпроси независимо ", счита Корнелия Нинова ръководител на " Българска социалистическа партия за България ".

" Тяхно право е да вършат каквото си желаят ", безапелационен е Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

Знак за новата роля на Пеевски в Движение за права и свободи видяхме още при гласуването на кабинета Денков- Габриел. Гласовете " за " от Движение за права и свободи бяха два - точно на Пеевски и Карадайъ. Конкретни сигнали за разбърквания по върха на придвижването пристигнаха в средата на предизборната акция, когато от уеб страницата на Народното събрание разбрахме, че дружно с Мустафа Карадайъ съпредседателател на парламентарната група става и Делян Пеевски. Оттогава и Пеевски измести Карадайъ от срещите с гласоподавателите.

В последните седмици само Делян Пеевски беше индивидът, който обясняваше позицията на Движение за права и свободи и по този начин изцяло засенчи Карадайъ. Човекът, който взе участие в срещите и диалозите с водачите на некоалицията - Борисов и Петков - също беше Пеевски. А след първия избор на съмнение той съобщи:

" Ако министрите си извършват уговорките към хората, то до тогава им даваме заем на доверие ", сподели Делян Пеевски на 05. 10. 2023 година.

Така последователно се наложи и чувството, че Пеевски е индивидът, който взема решение главните въпроси на страната - от инсулина за болните, през проблемите на енергетиците и земеделците до измененията в Конституцията.

" Първото четене ще бъде на 6 декември, по-късно на 13 декември ще има Комисия по конституционни въпроси, на 14 ще е второто четене, а на 15 ще е третото на Конституцията ", уточни Делян Пеевски на 6 октомври тази година.

Връщайки лентата обратно, мнозина си спомниха още един намек - недеволство от почетния ръководител към Карадайъ. За рождения ден му ден Ахмед Доган написа във Фейсбук.

" Пожелавам ти да намериш мярата на персоналното и партийното с националното и европейското политическо здраве ".

Журналистката Валерия Велева, която от години следи работата на Движение за права и свободи, определи оставката на Карадайъ като предизвестена, поради напрежението против него от редови членове. Причината съгласно нея е властническото ръководство на Карадайъ.

" Проявиха се едни признаци на вождизъм. Много е евентуално, всички ще бъдат сюрпризирани от това, което споделям. Появиха се детайли на нападателно негово отношение към структурите, към сътрудниците. Абсолютно нападателно държание, в това число към депутатите, в това число със закани към депутати, които той е приемал като опасност за неговия пост, че могат да бъдат конкурентни на неговия пост ", разяснява журналистката Валерия Велева.

Според Велева фактът, че в средата на предизборната акция Делян Пеевски беше назначен за съпредседател на ПГ се случва за пръв път и не е инцидентно.

" Доган вижда в Пеевски индивидът, който може да поправи тези неточности или да поправи въздействието на тези неточности, както в партията, по този начин и в парламентарната група ", добави Велева.

За журналиста Илхан Андай повода за отстраняването на Карадайъ са интриги по места, разрушени структури, странни ходове на терен в Турция.

" Беше първенец в първия мандат, по-късно Движение за права и свободи се оказа непостижима тежест за него, огъна се под този товар и в този момент се дава път на Пеевски, тъй като за малко време той устоя доста изпити ", заключи журналистът Илхан Андай.

Мустафа Карадайъ по този начин и не изясни обществено за какво се отдръпва от поста.Още не е оповестил и дали ще остане като редови народен представител в Народното събрание или не. ОБ през вчерашния ден реши, че почетният ръководител Ахмед Доган поема оператавното управление на партията до февруари, когато Националната конференция ще дефинира кой ще е идващият ръководител на Движение за права и свободи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР