Делян Пеевски и Христо Ковачки, и двамата с интереси в

...
Делян Пеевски и Христо Ковачки, и двамата с интереси в
Коментари Харесай

Радан Кънев: Пеевски и Ковачки предизвикаха протестите, после се самопоканиха да ги решат

Делян Пеевски и Христо Ковачки, и двамата с ползи в енергетиката, са провокирали митингите на енергетиците, с цел да покажат след това по какъв начин могат да разрешат казуса. Основният проблем с въглищните региони обаче е този, че 6 милиона българи ще заплащат цената за работата на замърсяващите мощности.

Тази теза разви в изявление за евродепутатът Радан Кънев.

" За никого не е загадка извънредно огромното икономическо въздействие на господин Пеевски и кръговете към него върху активността на Топлоелектрическа централа " Марица 2 ". За никого не е загадка извънредно околните, бих споделил неприлични, политически връзки сред господин Ковачки, който има най-проблемните ТЕЦ-ове в България, и Движение за права и свободи и в не дребна степен ГЕРБ. Пеевски и Ковачки, които провокираха митингите, след което услужливо се самопоканиха в постройката на Народното събрание, с цел да покажат, че ще ги решат. Беше извънредно зле притиснато българското държавно управление и българският публичен интерес. Съвсем не постоянно ползата на притежателите на 1-2 или 5 ТЕЦ-а или на работещите в тях съответствува елементарно с публичния интерес на 6 млн. души " - съобщи Кънев във връзка вчерашната среща сред властта и миньорите, провела се в Народното събрание с присъединяване и на премиера Николай Денков. Тя завърши със съглашение.

Провеждането на договаряния, влизането в разговор, самият факт на сключване на съглашение е нещо позитивно и нещо, което трябваше да се случи преди 20 години, акцентира обаче Радан Кънев и поздрави премиера за провеждането на този разговор:

" За първи път в лицето на акад. Денков виждам министър председател, който приказва почтено по тези въпроси. Плаща голяма цена, само че приказва почтено и това е доста почтено държание ". 

Според него крайният вид на съглашението не дава отговори на тежките въпроси.

" За страдание, съглашението претърпя няколко редакции. Преди десетина дни първо имаше един рамков текст сред синдикатите и държавното управление, който беше добър. После имаше едни изтекли по медиите 8 точки, близки до окончателните, само че не идентични, които бяха доста по-добри от крайния вид. Крайният вид не дава отговори на тежките въпроси.

Точка 1 е най-хубавата част от това съглашение. Тя планува опит да се реализира механизъм за потенциал и подобен опит е вероятен и е значим, тъй като ТЕЦ-овете няма да устоят стопански. Искането за механизъм за потенциал включва в себе си тихото самопризнание на очевидния факт - че цената на сила от Топлоелектрическа централа е прекомерно висока за пазарните консуматори и би трябвало да се търси метод за поддръжка.

Но точка 1 съдържа и един по-голям детайл - посредством пазарен механизъм за баланс на електроенергийната мрежа на ТЕЦ-овете или част от тях да бъде дадена задача да балансират непрестанно увеличаващото се произвеждане от възобновими източници, против което да получават заслужено заплащане. Това е основният детайл от съглашението. Боя се, че до тук стигат реалистичните и съществени неща в съглашението ", изясни евродепутатът.

По думите му обаче механизмът за потенциал или разрешението България да подкрепя цената на електрическа енергия от топлоцентрали няма по какъв начин да бъде реализирано, в случай че в идващите точки не се планува график за последователно понижаване на производството на електричество от електроцентрали. Освен това, стопански няма кой да купува електрическа енергия на тези цени, на които сега я продава Топлоелектрическа централа. 

България ще има проект за равномерен преход, означи Радан Кънев. И уточни, че в най-хубавия случай той ще бъде обилно финансиран с европейски пари, а в най-лошия случай той ще бъде мъчителен, както преходът през 90-те години, без поддръжка за потърпевшите и с тежки резултати за енергетиката.

Според Кънев огромният отсъстващ през вчерашния ден е бил българският жител и неговото здраве. 

" Общественият интерес е доста по-сложно разбиране от интереса на съответните производители на един конкректен тип сила. Здравето ни и цените, които плащаме, са други два, съгласно мен, по-важни детайла ", уточни.

Евродепутатът и някогашен водач на ДСБ разяснява и готвените промени в Конституцията, минали през вчерашния ден на първо четене в отрасловата комисия - отново в подтекста на ролята на Движение за права и свободи и Пеевски, само че освен за конституционното болшинство, а и въобще.

" Съвсем явен е рискът господин Пеевски да се окаже още веднъж в ролята на брокера, който от една страна достоверно съставлява това, което назоваваме статукво, а други със доста право назовават мафия в правосъдната ни система, а въпреки това да съставлява политическите кръгове, които желаят да разрешат проблемите с това статукво или мафия. Ако по този начин върви процесът, не е доста сложна прогнозата, че той няма да е изключително сполучлив ", уточни той.

Кънев означи също по този начин, че Движение за права и свободи може и да е нужна за конституцията, само че не и за останалите решения в Народното събрание, за които ГЕРБ и ПП-ДБ имат независимо болшинство. 

" От месеци насам в българския парламент се натрапва, че има болшинство от три политически сили - ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи и че това болшинство е належащо. А би трябвало ясно да кажем, че Движение за права и свободи не е нужен детайл от това болшинство, ориста на кабинета " Денков " не зависи от Движение за права и свободи. Може би персоналната орис на господин Борисов да зависи от господин Пеевски, само че това не е проблем на Политическа партия и Демократична България и не би трябвало този проблем да бъде пренасян върху кабинета " Денков ", който се оправя с извънредно тежки задания в доста тежко време и не му би трябвало тази имиджова вреда, която му се нанася ", съобщи Кънев.

Това е проблем, който би трябвало да откри незабавно политическо решение - уточни в умозаключение.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР