Делян Пеевски е повикан в ДАНС най-вероятно за снемане на

...
Делян Пеевски е повикан в ДАНС най-вероятно за снемане на
Коментари Харесай

Бивш директор на ДАНС: Пеевски не е разпитван, а са му снемани обяснения

Делян Пеевски е извикан в ДАНС най-вероятно за снемане на пояснения, а не за разпит.Това сподели някогашният шеф на ДАНС и някогашен вътрешен министър Цветлин Йовчевпред бТВ.

Бившият народен представител от Движение за права и свободи беше извикан от тайните служби в сряда поради интернационалното журналистическо следствие " Досиетата Пандора ", в което се загатва и неговото име.

По думите на Йовчев разпитът е процесуално деяние, а следствието на българските служби по проблема надали е стигнало такава фаза.

„ Изненадваща е бързата реакция, има и други способи, по които да се ревизират изнесените обстоятелства, само че е евентуално натискът от публичния интерес да е ускорил този развой. Не имам вяра в основата на тези дейности да стоят данни от непознати служби “, разяснява Йовчев.

Според него методът „ на час по лъжичка " не е верен.

„ Ако публицистите разполагат с цялостната информация, би трябвало да я изнесат незабавно. Иначе се поражда подозрение в две направления – че се следва някаква поредност, която излиза отвън желанието и ползата да бъде осведомено обществото. И второ – дали ще бъде извадена цялата налична информация “, добави Йовчев.

Относно появяването на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, в „ Пандора пейпърс “, той напомни, че и обратно във времето е имало кавги за укриване на приходи от родственици на лица, заемащи обществени постове.

„ Участието в офшорни компании не е нелегално, до момента в който по един или различен метод ние не сме наложили ограничавания, то не можем да упрекваме хората за това. По мнение на специалисти към 10% от международните финанси са в офшорни зони “, съобщи Цветлин Йовчев.

Той се съмнява да произтече нещо от следствието на българските управляващи по случая.

„ Има механизми и способи, по които да се получи информация, само че тя надалеч няма да е цялостна. В доста от случаите присъединяване в офшорни компании е през сложени лица. ДАНС може да наблюдава транзакциите единствено в случай че става дума за пране на пари и финансиране на тероризъм “, изясни Цветлин Йовчев.

По думите му казусът не обгръща двама някогашни политици, каквато информация беше изнесена от проверяващите публицисти. Според него надали ще изскочат още имена.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР