Делян Добрев, водач на листата наГЕРБ/СДС за 29 МИР-Хасково, пред

...
Делян Добрев, водач на листата наГЕРБ/СДС за 29 МИР-Хасково, пред
Коментари Харесай

Делян Добрев пред Труд: Всеки българин може да печели от енергетиката

Делян Добрев, лидер на листата на ГЕРБ/СДС за 29 МИР-Хасково, пред „ Труд “:

-Енергетика с основно " Е " – по този начин определихте главната тематика за идващите две десетилетия, господин Добрев. Къде е салдото сред зелената сила и въглищните ТЕЦ-ове?

-Не бих споделил, че има или може да се търси баланс. По-скоро може да се каже, че зелената сила и авангардните технологиите за предпазване на електрическа енергия са бъдещето, до момента в който въглищните Топлоелектрическа централа са предишното. Енергетиката, такава каквато я познаваме, ще спре да съществува в идващото десетилетие. Най-вероятно няма да има работещи въглищни централи в развитите страни, работата на АЕЦ ще е под мощен ценови напън в избрани часове, дни и сезони от остатък на зелена сила, огромните стандартни централи на 20 век обособени в избрани географски райони ще бъдат сменени от дребни, децентрализирани ВЕИ и/или газови съоръжения в границите на или наоколо до обитаемоте места, ще се изградят първоначално пилотни, а след това и комерсиални планове за предпазване на електрическа енергия и така нататък Очакват ни вълнуващи десетилетия в бранш енергетика.

Трябва революционна смяна в законодателството за вложителите

-Защо така наречен „ Зелен проект “ се опълчва на нуклеарната > енергетика? Проектът АЕЦ Белене стои от ден на ден в бъдеще несигурно време, а в това време в Турция строят нови блокове, в Унгария се афишира старт на строителство на АЕЦ „ Пакш-2 “.

-Европейските правила не не разрешават и даже не лимитират построяването на АЕЦ. Трудността при тези планове е, че те костват десетки милиарди евро, построяват се за десетилетия и няма по какъв начин да бъде обезпечен пазарния риск от такива планове. Централите за които вие говорите, а и всички останали централи които се построяват в света сега са обезпечени по един или различен метод от националните държавни управления и бюджети.Причината за това е, че енергетиката сега се развива прекомерно бързо. Какво е решение в случай че се окаже, че в границите на нужните 10 години за създаване на един АЕЦ технологиите са толкоз напреднали, че той би губил пари от първият създаден мегаватчас електрическа енергия?! Всъщност най-голямата опасност пред бъдещото развиване на АЕЦ не е зелената сила, а технологиите за предпазване на електрическа енергия. Зелената сила сама по себе си не може да размени АЕЦ, защото създаваната от тези технологии електрическа енергия е непостоянна - когато грее слънце, духа вятър или вали дъжд... Ако обаче съществуват ефикасни технологии за предпазване на електрическа енергия, все по-евтината зелена сила ще се съхранява и ще конкурира ценово създадената от АЕЦ. Ако обърнахте внимание, приказвам за технологии за предпазване, а не за централи или акумулатори, тъй като чрез умните мрежи да вземем за пример, всеки едни от нас, който има електрически автомобил (след 10 години това евентуално ще сме съвсем всички) може или ще взе участие в съхранението на електрическа енергия.

-Как е допустимо това?

-При съществуването на тъй наречените смарт грид, когато включим автомобила ни да се зарежда в контакта, ние можем да позволим (срещу възнаграждение, схваща се) мрежовият оператор да зарежда и разрежда нашата батерия на автомобила и по този метод да съхранява или употребява съхранената електрическа енергия.

-Обикновеният човек ще печели от енергетиката?

-Точно по този начин. Всъщност, елементарният човек в България може да печели и в този момент. Съгласно закона за ВЕИ, всички съоръжения до 30кв конфигурирана мощ имат преференциална цена. В момента тази цена за фотоволтаиците е към 200 лв. за мегаватчас. Тоест всеки в България може да си направи дребна централа от 30 кв и да получава обезпечен доход от нея в идващите 15 години. Инвестицията в такава централа на покрива или в двора на парцела е към 35 - 40 000 лв.. Гарантирания доход за 1 година е към 8 000 лв. и то закрепен в продължение на 15 години. Защо всяко семейство в България да няма по една централа от която да печели пари? Енергетиката на бъдещето ще е на милиони просюмърс (от prosumers – producers/consumers, консуматор, който създава, б.р.).

-В експертизата си вие постоянно сте бил надалеч от популизма – признават го и съперниците ви от Българска социалистическа партия, само че за какво се поддадохте на политическия напън и депозирахте оставката си като народен представител в 44-ия парламент?

-Психически не устоях на клеветническата акция на Елена Йончева. Осъдих я и съумях да защитя името си. Не скърбя, че подадох оставка.

-С какво стартирате в след 4 април, кои са първите тематики, които ще поставите в пленарна зала?

-В тези 2 години отвън Народното събрание съумях да се срещна с доста вложители и разбрах проблемите с които се сблъскват. С някои от тях се сблъсках и самият аз. Например, разбрах от първа ръка за какво сме на последно място в Европа по присъединение към електроразпределителната мрежа. В България това лишава месеци, купища бумащина и хиляди левове разноски, до момента в който в естествените страни лишава дни и е съвсем гратис. По този въпрос законодателството би трябвало да претърпи революционна смяна!

-Готов ли сте да се поемете министерството на енергетиката?

- Тази тематика не стои не дневен ред. Никога не ми е било фикс концепция да бъда министър. Най-важното в този момент за мен е да спечелим изборите в моя изборен регион с оптимален резултат. И ще го създадем. А след това ни чака доста работа.

Делян Добрев е роден е на 14 май 1978 година в Хасково. През 2002 година се дипломира като икономист в Wesleyan University, Кънектикът, Съединени американски щати. Специализирал е в Лондонския университет по стопанска система и политически науки. Ключов специалист на ГЕРБ в региона на енергетиката. Водач на листата на ГЕРБ/СДС за Хасково.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР