Делян Добрев предвеща 20% увеличение на тока за всички –

...
Делян Добрев предвеща 20% увеличение на тока за всички –
Коментари Харесай

Делян Добрев предвеща 20% увеличение на тока за всички – и за бизнеса, и за домакинствата!

Делян Добрев предвеща 20% нарастване на тока за всички – и за бизнеса, и за семействата! 1 милиард лв. е дефицитът във фонда „ Сигурност на енергийната система “, като през предишния месец са изплатени едвам 75% от нужните обезщетения към производителите на електрическа енергия. И с цел да бъде запълнен единственият метод е през крайната цена. Това е един от методите. „ Надявам се, да не се стигне до там, тъй като в случай че би трябвало да бъде платена от потребителите, това би означавало 20% нарастване на тока за всички и за бизнеса, и за семействата “. Това съобщи ръководителят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев по време на кръгла маса за идната цялостна либерализация на пазара.

Има справедливи аргументи за недостига и те са в срутва в цената на квотите за въглеродни излъчвания, както и в срутва в борсовата цена на тока от края на 2023 година.

Но не са взети ограничения, с цел да се попълни недостига в точния момент, сподели Делян Добрев. На журналистически въпрос – по какъв начин може в този момент да бъде запълнен дефицитът, той отговори:

„ Искате да ви кажа, че единственият метод е през крайната цена. Това е един от методите. Надявам се, да не се стигне до там, тъй като в случай че би трябвало да бъде платена от потребителите, това би означавало 20% нарастване на тока за всички и за бизнеса, и за семействата “.

Делян Добрев не изключи вид средствата за попълване да дойдат през бюджета.

„ Стига да има средства. Според мен, прокламираните 1 милиард остатък към февруари са подправени, тъй като те са обект на една счетоводна интервенция – средства, трансферирани в обособена сметка в края на предходната година, в този момент се връщат в бюджета и са един кух доход “, уточни Добрев.

Това е продължителен недостиг, който ще продължи и през идващите години. От това дали ще стигат парите за отплата зависи дали цените на тока ще се задържат на същите равнища.

„ Трябва да се направи всичко допустимо да се намерят други възможности “, разяснява още Делян Добрев.

 

Източник – БНР

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР