Делян Добрев като председател на енергийната комисия в парламента, вкара

...
Делян Добрев като председател на енергийната комисия в парламента, вкара
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС дърпат от бюджета за дупката във Фонда за енергийна сигурност

Делян Добрев като ръководител на енергийната комисия в Народното събрание, вкара за разглеждане предлагането за попълване на фонда за енергийна сигурност.

Асен Василев прибрал парите в бюджета, нападна герберът финансовия министър.

В отбрана на Асен Василев се хвърли Венко Сабрутев. Моля да се държим експертно, прикани депутатът от ПП-ДБ, само че Делян Добрев го заплаши, че ще го изгони от комисията. 847 милиона лв. източил Асен Василев, по думите на Добрев от Фонда, само че са изхарчени неизвестно защо. Тези пари обаче ще би трябвало да върнем на Европейска комисия. В резултат токът ще скочи с към 20%, а Добрев разясни, че скокът ще е освен за бизнеса, само че и за бита.
 Делян Добрев: Асен Василев източи 3,5 милиарда лева от енергетиката
Делян Добрев: Асен Василев източи 3,5 милиарда лева от енергетиката

Парите били употребявани за запълване на дупки в бюджета

От 2022 година са източени близо 4 милиарда лв..

Отново се включи Сабрутев, който изясни, че фактически има дупка във фонда, само че тя не се дължи на Асен Василев, а на други фактори. Между него и Станислав Анастасов бяха разменени реплики, включиха се и Рамадан Аталай и Ивайло Мирчев.

Делян Добрев още веднъж пое контрола над съвещанието и уточни, че подобен скок на тока ще усили доста общата инфлация, което е единственият аршин, на който не давам отговор за влизане в клуба на богатите. Ще забележим Еврозоната през крив макарон, предизвести той и изиска да се спасят жителите и бизнеса от шоково повишаване на тока.

КЕВР поддържа предлагането на Добрев. За Иван Иванов, ръководител на регулатора, единият излаз е да се попълни дупката във фонда от Министерство на финансите. До един интервал във фонда, по думите му е имало, задоволително средства, с цел да може КЕВР да управлява цените на електрическата енергия. Иван Иванов уточни, че фактически цената на тока въздейства на общата инфлация. Ако се върне добавката от 30 лв. обвързване към обществото, токът скача с 20%. Той настоя министърът на финансите да преведе парите към Фонда. Енергийният министър Румен Радев регистрира приходният недостиг във фонда. Според него предлагането на Делян Добрев ще реши казуса. Но се вземали и други ограничения, с цел да се попълни този недостиг.

В последна сметка предлагането мина. Очаква се предлагането да влезе на следващия ден в дневния ред на пленарна зала.

Делян Добрев дружно с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Станислав Анастасов са вносители на план, с който се планува финансовият министър Асен Василев да бъде длъжен до 31 март да покрие " дупката " във Фонда за енергийна сигурност. Вносителите се базират на писмо от ръководителя на ФСЕС Диан Червенкондев, съгласно което той осведоми Асен Василев за " съществуване на ликвидни проблеми и неспособност да извършва вменените му отговорности според Закона за енергетиката ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР