„Делта плюс вече и у нас. За първи път в

...
„Делта плюс вече и у нас. За първи път в
Коментари Харесай

Една трета от заразените с „Делта плюс“ у нас са деца

„ Делта плюс " към този момент и у нас. За първи път в страната ни бяха засечени проби на считания за по-заразен вид на ковид.

Новата вариация е открита в лаборатория на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Изследвани са общо 447 проби, взети през септември и октомври. В 13 от тях е открит точно този вид на вируса. Тези 13 проби са от 6 области в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

През август „ Делта “ разновидността беше разграничен на подварианти. До момента техният брой е 117. „ Делта плюс “, както медиите я назовават, в действителност е вариация на един от тези подварианти и не би трябвало да се бърка с тази, която беше открита в Индия.

„ Добрата почва за вирусите са неимунизираните хора. Това дава опция на вирусите да мутират, тъй като всеки организъм е друг, имунната система нападна вируса и това му дава опция да мутира “, изясни доцент Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Доцентите Иван Иванов и Ивайло Алексиев са експертите у нас, които изследват пробите на пациенти за разновидности. Все още няма безапелационни данни дали тя се популяризира по-лесно от другите версии на разновидността.

„ Тежестта и продължителността на болестта е като при всеки различен вид или подвариант на „ Делта “, посочи доцент Иван Иванов от НЦЗПБ.

Повечето пациенти, при които е открита тази версия на „ Делта “, са били на домашно лекуване. Една трета са деца. Няма умрял.

„ В България по този начин или другояче огромна част от популацията отхвърля да съблюдава ограниченията, отхвърля да се имунизира, тъй че за тях рискът и сега си съществува на база „ Делта “ разновидността, той ще бъде същият и с „ Делта плюс “, действително виждайки какво се случва в страната “, разяснява доктор Христиана Бацелова, епидемиолог.

„ Това, което може да го спре е имунизацията. Ваксините работят и против „ Делта “ разновидността. Така че, предварителната защита е това, което би трябвало да създадем ние като хора “, добави доцент Алексиев.

До момента във Англия са регистрирани най-вече случаи на тази версия на „ Делта “. Проучва се дали следеното там по-лесно разпространяване се дължи на особености на самата версия или на популацията и неговото държание.

Тази вариация на „ Делта “ е публикувана в най-малко 36 страни и 10 американски щата, демонстрира уеб сайтът outbreak.info. В международен мащаб са засечени малко над 29, 5 хиляди случая.

Съгласно подредба на Световната здравна организация – „ Алфа “, „ Бета “, „ Гама “ и „ Делта “ разновидностите на ковид са причислени към тези с нараснало значение за публичното здраве. Версията на „ Делта “, която към този момент е засечена и у нас, не се разграничава доста от главната на „ Делта “. Затова няма лична писмен знак от гръцката писменост.
#mycountrytalks-embed { border-width: 0; margin-top: 1.5em; margin-bottom: 1.5em; }
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР