Делото за рухналата сграда на столичната улица Алабин през 2004

...
Делото за рухналата сграда на столичната улица Алабин през 2004
Коментари Харесай

Делото Алабин приключи с оправдателни присъди

Делото за рухналата постройка на столичната улица " Алабин " през 2004 година завърши дефинитивно с оправдателни присъди. В петък Върховният касационен съд (ВКС) удостовери решенията на долните инстанции. Така дефинитивно бяха оправдани притежателят на постройката Георги Кирчев, инж. Петър Петров, направлявал ремонта, шефът на компанията за капиталов надзор Николай Симеонов и строителят Манчо Антонов.

При сриването на постройката починаха две девойки – 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Те починаха, откакто колата им бе затрупана от рухналите парчета.

В решението на Върховен касационен съд се показва, че липсват доказателства да е осъществявано разрушение на стените, което да е довело до сриване на постройката.

" Причините за рухването на южната фасадна стена на постройката са сложни – градивни дефекти, неприятно експлоатационно положение и потреблението на къртачна техника за свалянето на мазилката, довело до вибрации в гредите и в носещите зидове, като тези вибрации се придвижват чрез връзката греда – стена, в резултат на което тази връзка отслабва ", написа в решението на Върховен касационен съд.

Делото " Алабин " се точи години наред. Прокуратурата имаше свидетелските показания на служащия Николай Александров, който твърдеше, че във съдбовния ден притежателят на постройката Кирчев им е наредил да срежат носещите релси на постройката, което било направено. Часове по-късно служащите чули, че зданието скърца и побегнали, а малко по-късно фасадата рухнала.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР