Делото за референдума в столичния квартал Младост беше спънато заради

...
Делото за референдума в столичния квартал Младост беше спънато заради
Коментари Харесай

Списъци на ГРАО спънаха делото за референдума в Младост

Делото за референдума в столичния квартал " Младост " беше спънато поради описи на Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГД ГРАО).

Съдът даде ход на делото, а след това го отсрочи по искане на ИК " За зелен Младост ", с цел да може да се изготви съдебно-техническа експертиза на точния брой гласоподаватели, подкрепили настояването за осъществяване на референдум за застрояването в квартал " Младост " .

Делото беше заведено от ИК " За зелен Младост ", поради отхвърли на Столична община да организира референдум за застрояването в община " Младост ".

 430 000 кв. м. зелени площи пред ново застрояване в
430 000 кв. м. зелени площи пред ново застрояване в " Младост "

Комисии към СОС отхвърлят настояването за локален референдум

Отказът на Столична община пристигна поради това, че настояването не е подкрепено от най-малко 10% от жителите на региона, с цел да стане наложително.

Кметът на " Младост " изиска от съда описът на ГРАО да се разгласи за незабележим.

Защитата на Иванчева изиска да ѝ бъде възложен и описът с преброените гласоподаватели, подкрепили настояването за референдум, тъй като подобен лист бил възложен единствено на Столична община.

Съдът отсрочи делото, с цел да могат да е съберат още доказателства от страните, като даде период от три дни ИК " За зелен Младост " да входира молба с аргументация за какво желае експертиза.

Георги Георгиев, юрист на Столична община, съобщи, че следва съдът да се произнесе във връзка събирането на доказателства. Според него главният въпрос е дали констатациите на ГРАО, а не на Столична община са правилни или погрешни, и добави, че имат вяра на формалния документ.

" По значимо е дали дефинираните от инициативния комитет въпроси са законосъобразни, в който смисъл СОС изрично се е произнесъл ", съобщи Георгиев.

Според него има начини за смяна на устройствените проекти и те са уредени в закона. Вторият въпрос на допитването е незаконосъобразен.

 Столична община отхвърли референдума за застрояването в Обновена
Столична община отхвърли референдума за застрояването в " Младост "

Дебатът се люшкаше сред " шкембе чорбата " и изповедите в жанр " Майце си "

По думите му въпросът, който предложил референдумът, бил: " желаете ли да се ползва българското законодателство в региона на Младост ". Изказването провокира негативна реакции у последователите на референдума, пристигнали да поддържат кмета на " Младост " Десислава Иванчева.

Иванчева съобщи, че желаят от съда протоколът от ГРАО да се разгласи за незабележим, тъй като Министерство на регионалното развитие нямало такава методика със остаряла дата да даде информация. Списъците били импортирани на 12 декември 2016 година, проверяването на въпросните описи и данните е станало февруари 2017 година, а нямало методика за инспекция на остаряла информация. От там юристите упорстват за незначителност.

За локални референдуми гласоподават хора с непрекъснат и сегашен адрес, като се желае уседналост от 6 месеца.

От щаба на Иванчева предоставиха данни по какъв начин за 20 дни по данни на ГРАО гласоподавателите са се нараснали с над 6000. Според тях сега на събиране на подписката хората са били над желаните 10%, само че след инспекция в ГРАО заради липса на методика Министерство на регионалното развитие да даде информация със остаряла дата, броя е паднала.

 Столичен общински съвет инициира нов референдум за
Столичен общински съвет инициира нов референдум за " Младост "

Въпросите би трябвало да се формулират вярно

От щаба на Иванчева оспорват протокола на ГРАО, тъй като съгласно тях са ревизирали единствено 5% от хората и са си свършили работата на половина. Трябвало да изследват непрекъснат, сегашен адрес и 6-месечна уседналост, а те са изследвали единствено непрекъснат адрес. Те допускат, че 6-месечната уседналост изобщо не е изследвана.

ГРАО няма методика и по тази причина би трябвало да се направи експертиза.

Иванчева изясни, че Столична община единствено на думи подкрепяла референдумите.

 Референдумът в
Референдумът в " Младост " е популистки

Провеждането му фактически може да ощети жителите, а и районите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР