Делото за конфликт на интереси срещу чешкия премиер Андрей Бабиш

...
Делото за конфликт на интереси срещу чешкия премиер Андрей Бабиш
Коментари Харесай

Делото срещу чешкия премиер Андрей Бабиш е отнесено към новата европейска прокуратура

Делото за спор на ползи против чешкия министър председател Андрей Бабиш е отнесено към новата европейска прокуратура, която стартира да действа на 1 юни, съобщи през днешния ден пражки прокурор, съобщи Франс прес.

Доклади " по два въпроса са изпратени на новата прокуратура " на Европейския съюз, съобщи пред Агенция Франс Прес прокурор Борис Хавел.

Европейската прокуратура, чиято задача е да се бори с измамите, ще следи за законното потребление на 750-те милиарда евро, които ще бъдат отпуснати на страните членки, с цел да се възстановят от последствията на коронавирусната рецесия.

В одитен отчет, оповестен през април, Европейската комисия посочи, че двойната роля на Бабиш като чешки министър председател и като притежател на холдинга " Агроферт " (действащ в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, химическата промишленост и медиите) съставлява спор на ползи.

Бабиш, който е на пето място в класацията на най-богатите чехи, отхвърля да е взел участие в каквито и да било злоупотреби.

Той съобщи, че е трансферирал собствеността на " Агроферт " на два доверителни фонда през февруари 2017 година, когато е бил министър на финансите, с цел да съблюдава антикорупционното законодателство на Чехия.

От документите, до които има достъп необятната общност, излиза наяве обаче, че Бабиш продължава да е действителният притежател на " Агроферт ".

До същото умозаключение стигна и Европейска комисия, която посочи, че чешкият министър председател упражнява " решаващо въздействие върху доверителните фондове ".

Срещу Бабиш през днешния ден бе пожелан и избор на съмнение от чешката съпротива, съгласно която той би трябвало да бъде отхвърлен от служба поради спора на ползи и поради несполучливата си политика по отношение на коронавирусната пандемия.

Очаква се Бабиш да преодолее вота на съмнение, защото опозицията не разполага с нужните 101 гласа от общо 200 депутати, с цел да смъкна държавното управление от власт.

Чешкият президент Милош Земан, който е съдружник на Бабиш, даде да се разбере, че даже вотът на съмнение да успее, Бабиш ще продължи да заема премиерския пост до произвеждането на нови парламентарни избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР