Делото за клевета, което сте завели срещу Mediapool, е едновременно

...
Делото за клевета, което сте завели срещу Mediapool, е едновременно
Коментари Харесай

Световният съюз на издателите WAN-IFRA към „Лев инс“: откажете се от делото-шамар срещу „Медиапул“


„ Делото за клюка, което сте завели против Mediapool, е по едно и също време отмъстително по своята същина и безпричинно всъщност. Наказателната същина на Вашата рекламация става видна от размера на желае – 1 000 000 лв. – сума, която надвишава съвсем 3-кратно годишните доходи на изданието и в случай че бъде присъдена, то съвсем несъмнено ще докара до разпродажба на медията. Както наподобява, действителната цел на този иск е да възпира други медии да отразяват тематиката за интернационалната система Зелена карта “ в застраховането “.

Това се споделя в позицията на Световната асоциация на издателите на новинарски медии (WAN-IFRA), подписана от изпълнителния й шеф Винсънт Пейрен. Организацията показва безпокойството си във връзка правосъдния иск, заведен от застрахователната компания „ Лев инс “ против самостоятелния новинарски уебсайт Mediapool.bg. В обръщението си към „ Лев инс “ от WAN-IFRA правят оценка този иск като „ стратегическо дело против публичното присъединяване “  (Strategic Lawsuits Against Public Participation – SLAPP). На български сходен вид искове са известни като „ дело-шамар “.

Според шефа на WAN-IFRA изказванието за клевета изглежда доста неубедително, тъй като Mediapool дава пряк откъс на финансовия министър Росица Велкова, взет от обществено налична стенограма от съвещание на държавното управление. Затова и заведеното дело попада тъкмо в определението, обещано от Европейския съюз на SLAPP-дела: „ корист с право на правосъден иск “ и „ форма на тормоз и заплашване, употребявани против бранителите на публичния интерес “.

„ Призоваваме „ Лев инс “ да се откажат от делото си за клюка против Mediapool и в бъдеще да се въздържат от офанзиви против публицистиката в публичен интерес “, се споделя в позицията на международната организация.

Припомняме, че в обявата от 22 септември предходната година, станала причина за делото-шамар, се приказва за така наречен Зелена карта (застраховка Гражданска отговорност при пътешестване в чужбина), за проблеми с покриването на компенсациите по полиците в чужбина и за бавене на заплащания. „ Лев инс “ заведе иск в Софийски градски съд против Mediapool за 1 млн. лв. с претекст, че се е почувствала наранена от осведомителна дописка, която в действителност цитира и преразказва стенограма от съвещание на Министерски съвет.

Средствата, нужни за правни разходи (4% от размера на иска), бяха събрани за броени дни от поддържници на самостоятелната публицистика. Един от тях е издателят от Пловдив Манол Пейков, чиято фондация стана интернационално известна с изпращането на генератори за воюващата Украйна и палатки за ударената от земетресение Турция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР