Делото за клевета, което депутатът от БСП Елена Йончева заведе

...
Делото за клевета, което депутатът от БСП Елена Йончева заведе
Коментари Харесай

Изслушаха петима свидетели по делото на Йончева срещу Борисов

Делото за клюка, което депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева заведе в Софийския областен съд против премиера Бойко Борисов, продължи през днешния ден с чуване на очевидци. Нито Борисов, нито Йончева се явиха на съвещанието и още веднъж бяха показани от юристите си.

Поводът за гражданския иск е изявление на Борисов от 10 март т.г. на предизборно събитие. На него, съгласно Йончева, той е декларирал, че страната е била принудена да й заплати милиони, което по думите й не е правилно. Йончева търси от Борисов обезщетение от 20 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.

От свидетелските показания на Иван Гарелов, Къдринка Къдринова, доктор Емил Райнов и Виза Недялкова стана ясно, че Йончева е експерт в работата си като публицист, не е получава крупни суми за своите филми и че поради изявлението, направено съгласно нея от Борисов, е изпитала „омерзение и отчаяние“ и се е „затворила в себе си“.

При показанията на Никола Николов, работещ в пресцентъра на ГЕРБ, се откри, че министър председателят Бойко Борисов няма достъп и не поддържа персонално своята публична фейсбук страница, а това прави Николов. Както и че Борисов всекидневно е брифиран за информацията, оповестена на нея и получаваните персонални известия.

Защитата на премиера изиска от съда на идващото съвещание да бъдат призовани двама очевидци от разузнаването и съвещанието да се гледа при закрити врата, поради секретна информация. Причината била, че разузнаването не се регистрира документално за употребявани суми и заплащания, като това имало връзка с активността на Йончева.

Адвокатите Марковски и Терзийски споделиха пред съда, че те желаят да потвърдят, че министър председателят не е споделил това, за което го съди Йончева, само че че то е истина. Съдът обаче отхвърли настояването за нови очевидци, като посочи, че отбраната може да изиска това и документално, където да изложи доводите си.

Съдът дефинира още да се направи техническа експертиза на диск със запис от изявление на Борисов на събитие в Бургас, възложен от национална медия, с цел да се удостовери истинността му, по искане на отбраната на премиера. Също по този начин експерт ще направи търсене в интернет дали има видеа с изявлението на премиера от този момент.
Следващото съвещание по делото ще бъде на 6 февруари от 13.30 часа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР