Делото за катастрофата край Своге, в която преди 4,5 години

...
Делото за катастрофата край Своге, в която преди 4,5 години
Коментари Харесай

Съдът върна за трети път на поправителен прокуратурата заради катастрофата в Своге - Темида

Делото за злополуката край Своге, в която преди 4,5 години починаха 20 души, а други 10 пострадаха, евентуално ще се точи още дълго, откакто за трети следващ път съдът върна прокуратурата на изправителен.

за тежкия случай са водачът на пътническия рейс Григор Григоров и още петима души, виновни за ремонта и контрола на пътния сектор край Своге - изпълнителният шеф на " Трейс "  Бисер Иванов, техническият началник на ремонта Иван Иванов, шефът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от компанията за контрол Михаела Томова и шефът на дирекция в АПИ Стела Попниколова.

След нещастието тогавашният министър председател Бойко Борисов изиска оставките на трима свои министри - на транспортния Ивайло Московски, на районния Николай Нанков и на Валентин Радев - на вътрешните работи.

Единствено към обвиняванията към Григоров съдът нямаше забележки за разлика от оставалите - делото бе върнато за детайлно разказване на отговорностите на всеки един от другите обвинени. 

При повторното внасяне на обвиняванията бяха отстранени някои от пропуски, само че пък бяха открити други.

" Обобщено за петимата подсъдими – чиновници по превоза, обвинителната теза все по този начин продължава да е неразбираема, защото не е обрисувано фактологично вмененото бездействие на всеки от подсъдимите в стадия, осъществяването и респективно контрола за избягване точно на минуса, довел до некачественото осъществяване на асфалтовата настилка, с цел да се одобри, че има фактология досежно изискуемата от закона причинноследствена връзка сред неизпълнените отговорности на чиновниците по превоза и настъпилия резултат, написа в на Софийския апелативен съд.

Според съдиите обвиняването продължава да е неразбираемо и тъй като не е очертано на кой стадий е позволен минус, виновен за който е всеки от петимата подсъдими. Има пропуски и в обвиняването против водача. В него се приказва за бетонен пиедестал, в чийто край имало знак за ограничаване на скоростта. Този пиедестал попада единствено на едно място и не се схваща къде е бил знакът.

Съдът връща делото на прокурора от Софийска окръжна прокуратура за премахване на допуснатите основни процесуални нарушавания и това решение е дефинитивно.

За злополуката край Своге през 2018 година под отговорност бяха И Светослав Глосов и Дончо Атанасов, само че и това дело бе забито в трета глуха поради неясноти и несъгласия. Двамата началници на пътната организация бяха упрекнати, че не са подхванали дейности за създаване на качествена настилка, с цел да се подсигурява сигурността на пътя. 

Софийският градски съд обаче приключи делото с претекста, че обвиняването не споделя ясно каква тъкмо е виновността на Глосов и Атанасов, има и несъгласия в обвинителната теза. Така прокуратурата ги лишава от опцията да схванат в какво са упрекнати и да обезпечат съответна на обвиняванията отбрана. Освен това фактологията " доста предхожда инкриминираното безучастие на двамата подсъдими ".

На 9 юли 2021 година следствието, така като са позволени нарушавания по процесуалните правила. Те са довели до ограничение правата на обвинените, а импортираният обвинителен акт е неразбираем и съдържа доста несъгласия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР