Делото за катастрофата край Своге с 20 жертви през 2018

...
Делото за катастрофата край Своге с 20 жертви през 2018
Коментари Харесай

Окончателно: Делото за катастрофата край Своге с 20 жертви обратно в прокуратурата

Делото за злополуката край Своге с 20 жертви през 2018 година се приключва и се връща назад в прокуратурата за премахване на позволени основни нарушавания на процесуалните правила. Това реши тричленен състав на Апелативен съд – София, който удостовери напълно определението на Окръжния съд от януари.
Според магистратите във импортирания обвинителен акт на прокуратурата във връзка с двама от подсъдимите - Б. Иванов и И. Иванов се открива недостиг на обстоятелства, който визира пълнотата и на обвиняванията по отношение на тях и лимитира правото им на отбрана.
От съда споделят, че един път към този момент Апелативният съд е дал инструкции за детайлно ревю на обстоятелства, които да вменяват отговорност на тези подсъдими за посочените нарушавания, само че защото и с сегашния обвинителен акт дадените инструкции не са изпълнени в целокупност, делото следва да бъде върнато на прокурора с оглед преценката за възможното показване на нужните съответстващи обстоятелства, в случай че към момента се поддържа обвиняването за тези нарушавания, сочат магистратите.
Нарушението е отстранимо и заради това делото се връща на прокуратурата. Определението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Подсъдими по случая са водачът на автобуса Григор Григоров и петима души, които имат отношение към ремонта на съдбовния сектор край Своге.
Григоров е упрекнат, че е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и е предизвикал по несъобразителност телесни повреди и гибел на повече от един човек, като казусът е изключително тежък.
Останалите подсъдими са с повдигнати обвинявания за това, че през 2014 година на път II-16 „ Мездра - Елисейна - Своге “, са нарушили условията за положително качество на ремонта на път II-16 „ Своге - Нови Искър “, Участък 3.
Петимата обвинени в обвинителния акт - бел. ред.: Б.Иванов - началник екип и изпълнителен шеф на „ Трейс София “ ЕАД- реализатор по Проект „ България- Транзитни пътища V - ЛОТ 17 “, път II – 16, „ Своге- Нови Искър “ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84; С.Трифонов - шеф асфалтова база „ Костинброд “, на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според Трудов контракт № 337/13.05.2013г., подписан с „ Трейс – София “ ЕАД,; И. Иванов - механически началник, на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според трудов контракт № 337/13.05.2013г. подписан с „ Трейс – София “ ЕАД ; М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен контрол на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е предоставена активност по строителен контрол при ремонт на пътя, според Трудов контракт № 8/03.04.2012г. и С. Попниколова - Директор на дирекция „ Управление на планове, финансирани с кредитни вложения “ в Агенция „ Пътна инфраструктура “).
По следствието са разпитани над 100 очевидци и специалисти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР