Делото за атентата на летище Сарафово може да бъде гледано

...
Делото за атентата на летище Сарафово може да бъде гледано
Коментари Харесай

Делото за атентата в Сарафово може да се гледа и в посолството ни в Израел

Делото за атентата на летище " Сарафово " може да бъде гледано и в посолството на България в Израел, в случай че не престават проблемите с призоваването на потърпевшите. Новината заяви ръководителят на Специализирания углавен съд Георги Ушев.

Според него делото " буксува по справедливи аргументи ", защото потърпевшите живеят в Израел и съдията-докладчик би трябвало да обезпечи опция на всички да вземат участие в процеса като частни обвинители и да ги събере дружно в едно съвещание, което към този момент близо година не може да се случи.

" Като краен вид можем да изпратим правосъдния състав да заседава в посолството ни в Израел, в случай че по различен метод не може Ако бъде направено такова искане от съдията-докладчик, аз ще спомагам за това. Може би ще ни излезе по-евтино да пратим там правосъдния състав, в сравнение с да плащаме разноските на всички потърпевши ", сподели през днешния ден Ушев, представен от " Правен свят ".

Пострадалите при атентата на бургаското летище, осъществен тъкмо преди пет години, са поискали военното крило на ливанската формация " Хизбула " да бъде страна по делото. 

Ушев посочи, че по настояването - крилото на " Хизбула " да бъде цивилен ответник по делото, към момента не се е произнесъл арбитър - докладчикът, само че това би трябвало да стане до 20 септември, когато ще бъде изработен следващ опит делото да стартира всъщност.

А това до момента не съумява да се случи, поради проблем с призоваването на потърпевшите и наследниците на починалите при гърмежа на летище Сарафово.

Ушев посочи, че към този момент единствено още двама от тях не са издирени. Георги Ушев разяснява тематиката във Висшия правосъден съвет, малко откакто беше изслушан от съдийската гилдия като един от претендентите за началник на Апелативния профилиран съд. Другият претендент за поста е арбитър Румяна Илиева. 

По делото задочно са подсъдими Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Двамата са упрекнати, че са работили за да основат ужас и боязън в популацията на България и Израел и са заплашили националната сигурност. До задочните обвинявания се стигна, откакто се провалиха опитите на българската прокуратура да ги обезпечи за развой тук през механизма на интернационалната правна помощ. И към този миг те се търсят с алена бюлетина от " Интерпол ".

Днес се навършват пет години от атентата, при който загинаха петима израелски и един български жител.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР