Делото срещу Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години предизвика

...
Делото срещу Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години предизвика
Коментари Харесай

Спряха делото за ПТП с три жертви край Пловдив, адвокати депозирали абсурдни жалби

Делото против Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години провокира тежка злополука с три жертви (на 22, 23 и 32 години) край Пловдив, беше прекъснато от Пловдивския апелативен съд, тъй като юристи на потърпевшите са подали тъжба от частен обвинител, който до в този момент не е бил конституиран като подобен в предходните производства. Нещо повече – информация демонстрира, че същият този човек, който попада в актуалната тъжба е умрял още до момента в който делото се е гледало от първа инстанция. Тогава като частни обвинители са конституирани неговите наследници.
Прочетете още
Делото се гледа за трети път от пловдивските апелативни магистрати откакто последното решение бе върнато за ново разглеждане от Върховния касационен съд.

Катастрофата стана на 13 май 2019 година. Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград с влекач с полуремарке, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Тогава тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне спешни светлини. Впоследствие колата на жертвите БМВ се врязала в 13-метровото ремарке.

Обвинението против камионджията е, че е нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност е причинил гибелта на Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Хъмчев има голям брой нарушавания на пътя. На първа инстанция водачът изцяло призна виновността си и делото бе извършено по реда на съкратеното произвеждане. 

Пловдивският областен съд го призна за отговорен и го осъди на 5 години отнемане от независимост, като го призна за почтен в това, казусът да е изключително тежък и го оправда по обвиняването в тази му част. В следствие всички страни апелираха пред Пловдивския апелативен съд, който заради позволени основни процесуални нарушавания, довели до ограничение на правото на отбрана на страните,  анулира напълно присъдата и върна делото за ново разглеждане от различен състав на Пловдивския областен съд.

Ваклин Хъмчев бе наказан още веднъж на пет години отнемане от независимост. Подсъдимият е бил лишен от правото да ръководи МПС за период от пет години и шест месеца. След импортирани тъжби Пловдивският апелативен съд, измени присъдата, като я понижи с една година и стана четири години отнемане от независимост, а срокът на наказването „ отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство “ също бе понижено на пет години.

Настоящото дело през днешния ден нямаше по какъв начин да започва заради сбърканите тъжби и съдът отсрочи процеса за 16 април.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР