Делото срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София

...
Делото срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София
Коментари Харесай

БСП-София: Съдебен пинг-понг с билета от 1,60 в София

Делото против повишаването на билета за градския превоз в София от лев на 1,60 ще се гледа от Върховен административен съд на 25 април. С нова разпоредба за транспорт на пасажери обаче общинарите от ГЕРБ финтират съда, който ще би трябвало да приключи делото. 

Правните последствия от приемането на новата разпоредба е преустановяване на делото, изясни Милка Христова, зам.-председател на СОС от БСП-София и страна по делото дружно с цивилен организации. Тя разяснява, че по този начин ГЕРБ желаят да предотвратят срама от анулация на решението им за по-скъп билет. Така се обезмислят напъните на жителите за надзор над работата на общинските съветници, сподели още Христова. Това е правосъден пинг понг, хората могат да апелират и новата разпоредба несъмнено, само че какво пречи на ГЕРБ да одобри още по-нова и да анулира предходната, изясни Христова. 

Според зам.-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев обаче приемането на новата разпоредба се прави поради съгласуването на текстовете й със законодателството, узаконяването на зеления и белия билет при замърсен въздух и идното създаване на билет система в превоза. 

От БСП-София не оспорват нуждата от ремонти - оферират и свои, само че упорстват това да стане посредством промени в съществуващата разпоредба, а не посредством нова, с цел да остане скъпото билетче в съда. 

Твърде доста промени са правени и до момента в наредбата, по-удобно е за жителите да се приема напълно нова, безапелационен е Стойнев. 

Според водача на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, в случай че делото не бъде прекъснато и съдът анулира цената от 1,60 лева, би трябвало да последват оставки за заблуждение на СОС. 

Предложенията на столичните социалисти за промени в наредбата: 
Зелен билет при замърсен въздух от лев дневно за всички линии, бял билет - безвъзмезден превоз при запрашаване над нормата, безвъзмезден превоз до Алеко и Златните мостове, понижаване на цената на карта " метро плюс ", въвеждане на почасова карта за 60 и за 90 минути, както и възобновяване на картата за две наземни линии. 

Искаме картата метро плюс да коства 34 лв., картата за 60 минути да е 1,60, а за 90 минути - 2,50 лева, изясни Борис Цветков. 

Зам.-председателят на комисията по превоз Зарков от ГЕРБ разяснява, че сега няма техническа опция за въвеждане на почасови карти, а и следва построяването на билет системата, която ще обезпечи карти за време или разстояние. По думите му картата за две наземни линии е била анулирана, тъй като е била минимум употребена. 

Разширяването на платените зони за паркиране няма да позволи проблемите, общината би трябвало да построи паркинги, които да приберат колите от улиците, съобщи Калоян Паргов.

Той изясни, че БСП-София предлага да се изградят паркинги към идеалния център, синя и зелена зона да отпаднат, а на колите да се забрани да се движат в региона. Цената за паркиране ще е що се касае за зелена зона, посочи Паргов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР