Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна по същество. Състав

...
Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна по същество. Състав
Коментари Харесай

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Делото против Петър Москов за имунизациите потегли всъщност .

Състав на Специализирания углавен съд даде ход на делото против някогашния здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски по обвиняването за вноса като подаяние на имунизациите " Пентаксим ", " Еувакс Б " и " Тетадиф ".

Според спецсъда няма учредения за преустановяване или прекъсване на наказателно произвеждане, не са налице нарушавания в досъдебното произвеждане и не са позволени процесуални и основни нарушавания в обвинителния акт.
Съдът остави без почитание причините на отбраната, че има основни несъгласия в обстоятелствената и диспозитива част на обвинителния акт.

 Делото против Петър Москов за имунизациите не потегли
Делото против Петър Москов за имунизациите не потегли

95 тома е делото в Специализирания съд

Съдът счете, че няма учредения делото да се гледа при закрити порти , да се събират нови доказателства, както и да се трансформира мярката за неотклонение на обвинените " подписка ".

Съдът насрочи идващото правосъдно съвещание за септември месец .

След края на правосъдното съвещание Москов разяснява пред публицисти, че е удовлетворен от това, че съдът е дал ход на делото, тъй като колкото по-бързо започва, толкоз по-бързо ще лъсне истината. По думите на Москов страната е подсигурила имунизационния календар с ваксини, за което самата прокуратура е желала удостоверение от немската фармацевтична компания " Санофи ".
" Ако приказваме за финансови параметри на имунизационния календар, то той е на плюс от 3 милиона лв. ", уточни Москов и добави, че не схваща и не приема обвиняването си.

 Прокуратурата упрекна Петър Москов за вноса на турски ваксини
Прокуратурата упрекна Петър Москов за вноса на турски ваксини

Наложена е мярка " подписка "

Той прикани всички хора да се успокоят от всички " вещерства от делото ", тъй като " им разритахме кочината " . Москов посочи, че не съжалява за нищо, което е направил, защото с това е защитил финансовия, стопански и публичен интерес.

Бившият здравен министър означи, че това, което ще стане ясно в хода на делото е, че българските жители са получили същите като качество ваксини, каквито са получавали постоянно . Освен това имунизационният календар бе избавен, а от всичко това България е получила и финансова полза.

" Финансова неизгода имат хората, които стоят зад цялото това обвиняване и в случай че може, дано Господ им елементарни по тази причина, което са предизвикали в сърцата на доста хора, които евентуално са се тормозили от лъжите, които изговориха ", отсече той.
Москов добави, че предстоят и насрещни искове против всички, които да насъсквали българското общество против имунизациите. Според него хората са станали пленник на цялата тази " ченгиджийница, която беше привикнала страната да се подчинява на комерсиалните им ползи ". " Когато страната застана на мястото си, резултатите са тези ", сподели още той.

 Неимуществените вреди на Москов
Неимуществените вреди на Москов

А това е, което дефинира действието му като " изключително тежък случай "

Адв. Менко Менков от своя страна съобщи, че не би се отказал от министрите като очевидци, защото те не са споделили нищо неприятно и не могат да го създадат. На въпрос ще се разпитва ли по делото министър председателят Бойко Борисов, адв. Менков съобщи, че не би се отказал от това си право.

Според него няма обвиняване по тази причина, че тези ваксини са навредили на жителите. Обвинението е за това, че е импортиран Данък добавена стойност в бюджета.
" Това е първият ми случай в 25-годишната ми кариера, при който някой е упрекнат, че внася Данък добавена стойност в бюджета . Внасянето на Данък добавена стойност в бюджета е станало от единия джоб на страната в другия, по експлицитното мнение на Министерство на финансите в лицето на Националната организация за приходите ", изясни юристът.
Адв. Менков добави, че по контракт за подаяние с Република Турция се дължи начисление на Данък добавена стойност. Другото обвиняване е по отношение на това, че е осъществена неизгодна договорка за подаяние на ваксини.

Той означи, че по делото прокуратурата е изследвала доста деликатно приложението на тези ваксини и има писмо, че за всички използвани 100 000 ваксини от Турция, има общо 11 недоволства - за сърбеж на ръката.

Вчера на първото част от разпоредителното съвещание съдът одобри предявените искови молби от страна на " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД и Министерство на здравеопазването като възможни и отговарящи на закона.

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са упрекнати по отношение на вноса като подаяние на имунизациите " Пентаксим ", " Еувакс Б " и " Тетадиф ". Подсъдими са и трима от " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД.

Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности. Москов е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил.дози ваксина за деца " Пентаксим " - 0.5 мл. " и 100 хиляди дози ваксина за " Хепатит Б " - " Еувакс Б ", като обаче имунизациите не са позволени за приложимост на територията на България . Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната.

Заради дейностите на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лева Неимуществените вреди пък са свързани с това, че престижа на Министерство на здравеопазването пада и се основава съмнение в у жителите за активността по имунизиране на деца.

 Москов: Държавата няма механизъм за разпределение на парите за здраве
Москов: Държавата няма механизъм за разпределение на парите за здраве

Няма по какъв начин регионален град да остане без многопрофилна болница

Това дефинира действието като изключително " тежък случай " . Законът планува наказване " отнемане от независимост " от 3 до 10 година

Второто обвиняване на някогашния здравен министър е, че на 27 ноември 2015 година като помощник съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини " БЦЖ ". От това са произтекли обилни вреди за " Бул Био " ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски.

Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година - 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД, не е упражнил нужния надзор върху работа на лица , на които е предоставено ръководството на публично имущество. Тези дейности са довели до вреди в размер на 110 003, 46 лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР