Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър

...
Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър
Коментари Харесай

Спецсъдът разглежда делото за зоокъта и пловдивския кмет Тотев

" Делото против кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев за строителството на зоокъта в Пловдив е импортирано в Специализирания углавен съд в София ", заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, представена от БНР.

Няма ново или друго обвиняване , то е същото, което е импортирано в Софийския градски съд - Софийски градски съд и върнато от магистратите поради процесуални нарушавания в обвинителния акт, добавя Арнаудова.

" Прокурорите са отстранили посочените от съда нарушавания , заяви представителят на основния прокурор. Делото е импортирано в Специализирания съд поради законодателна смяна от ноември 2017 година, съгласно която делата за корупция против лица, заемащи висши държавни постове, се преглеждат от този съд " , изясни представителят на основния прокурор.

Припомняме, вместо публичната поръчка за построяването на " Зоокът " - град Пловдив да се организира посредством конкурс, процедурата е извършена като директно договаряне с изпълнителя " Запрянови 03 " ООД и в нарушаване на Закона за публичните поръчки (ЗОП).

След като не са били спазени условия все още на сключването на контракта за строителството на " Зоокът " - Пловдив с компанията реализатор - " Запрянови 03 " ООД, се допуска, че Т отев е нарушил Закон за обществените поръчки за да набави полза за комерсиалното сдружение в размер на 689 869.70 лева . В този размер е и вредата за община Пловдив.

 Кметът на Пловдив Тотев упрекнат от прокуратурата за градеж на зоокът
Кметът на Пловдив Тотев упрекнат от прокуратурата за градеж на зоокът

В нарушаване на Закона за публичните поръчки

" По делото към момента не е планувано първото, " разпоредително съвещание ", добави през днешния ден Румяна Арнаудова и напомни, че по закон съдът има двумесечен период да насрочи разпоредително съвещание. Този период тече от 30 януари, когато делото е импортирано в Специализирания съд.

Припомняме, Димитър Кацарски е бил назначен от Тотев за Председател на комисия за провеждането на " Открита процедура " по реда на Закон за обществените поръчки за избор на реализатор за осъществяване на строително - монтажните работи по обект " Зоокът - Пловдив ". В качеството си на ръководител Кацарски в нарушаване на Закон за обществените поръчки на 28 юли 2014 година е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекъсната. По този метод Кацарски е дал опция на кмета на община Пловдив да открие друга процедура - договаряне без съобщение.

Припомняме, обвиняването против кмета на регион " Западен " при община Пловдив Димитър Колев е за това, че на 28 юли 2015 година като длъжностно лице, съзнателно е сключил контракт за практикуване на консултантска активност и строителен контрол при неналичието на предпоставките за това. Установено е, че Колев е сключил контракта без Район " Западен " да е страна по Договор за строителство, подписан сред Възложителя - Община Пловдив и Изпълнителя - " Запрянови 03 " ООД. Изяснено е и че Район " Западен " е Възложител и няма качеството на участник в процеса на строителството на " Зоокът " - Пловдив.

 Прокуратурата съобщи на съда кмета на Пловдив Иван Тотев Обновена
Прокуратурата съобщи на съда кмета на Пловдив Иван Тотев

И неговите съучастници - зам.-кметът Димитър Кацарски и кметът на регион " Западен " Димитър Колев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР