Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за изграждането на

...
Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за изграждането на
Коментари Харесай

Съдът окончателно отказа да съди Иван Тотев по несъстоятелни обвинения за зоокъта

Делото против кмета на Пловдив Иван Тотев за построяването на зоокъта дефинитивно е върнато на прокуратурата. Той бе обвиняем дружно със заместника си Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев. С определение Апелативният профилиран углавен съд е отхвърлил всички възражения в митинга на прокуратурата против преустановяване на процеса, което бе постановено от долната правосъдна инстанция в средата на юни.

Още през октомври 2017 година окръжният съд в Пловдив приключи делото и го върна на прокуратурата поради основни процесуални нарушавания. След това държавното обвиняване вкара делото в спецсъда. Аргументите на спецсъда за преустановяване бяха, че липсва конкретика в обвинителния акт, което затруднява отбраната на подсъдимите.

Апелативният спецсъд се е съгласил със мнението на долната правосъдна инстанция за липса на конкретика за дейностите на обвинените. " Посочването на нарушавания на Закона за публичните поръчки (ЗОП) или несъблюдение на отговорности не е задоволително в тази ситуация да обоснове съставомерност на действието. Правилно в атакуваното определение е застъпено мнението, че не е посочено с твърдените нарушавания на Закон за обществените поръчки по какъв метод са осъществили закононарушенията Тотев, Кацарски и Колев. Не излиза наяве от обвинителния акт в какво се показват помагаческите дейности на обвинените Кацарски и Колев във връзка с Тотев ", написа в определението на апелативния спецсъд.

Според втората правосъдна инстанция в действителност липсват съответни доказателства, които да демонстрират, че обвинените умишлено са нарушили служебните си отговорности, и не се схваща логическата връзка сред посочените от прокуратурата нарушавания и настъпилите вреди. Съдиите означават още, че не са посочени доказателства, от които да се откри какъв брой са вредите.

За да приключи делото, спецсъдът одобри, че в обвиняването не е посочено и кой е потърпевшият от закононарушението по работа. Прокуратурата акцентира в митинга си, че няма лице, което да дава отговор на определението за потърпевш, а има ощетено юридическо лице, което е община Пловдив. И Апелативният спецсъд обаче ясно показва, че в обвинителния акт би трябвало категорично да бъде посочено потърпевшо лице.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР