Делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев за

...
Делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев за
Коментари Харесай

Делото срещу бившия областен управител на София за царските конюшни не започна

Делото против някогашния регионален шеф на София Веселин Пенев за договорката с така наречен " царски конюшни " не стартира поради нередовно приканване на регионалната администрация. По делото обвиняем е и лицензираният оценител Юлия Димитрова-Цекова. Обвиненията против Пенев са три - умишлена занемареност и две за подписани неизгодни покупко-продажби.

" Радвам се, че стартира всъщност, с цел да се схванат тези неистини ", сподели, преди да влезе в правосъдната зала, Пенев. После добави, че ще би трябвало да се чака доникъде на декември - за когато бе отсрочен процесът. Доскорошният регионален шеф съобщи още, че не го тормози нищо в подписваните от него контракти, само че те са станали обект на " фриволно тълкувание " от прокуратурата и дефинира като " хвърлени против него " обвиняванията, чиято цел била да бъде отхвърлен от поста. По думите му за обвиняванията могат да се създадат причинно-следствени връзки след политическите промени в страната - Пенев бе регионален шеф от квотата на Реформаторския блок.

Съдът не даде ход всъщност на делото, тъй като реши, че регионалната администрация не е била съответно призована да вземе присъединяване в съвещанието, въпреки да се беше явил юрист с пълномощие. Магистратите обаче решиха, че с него отбраната е била упълномощена единствено за стадия на следствието, не и за правосъдната фаза. Спор сред страните в процеса провокираха и два желае - от страната в лицето на финансовото министерство и от регионалната администрация. С тях се желае обезщетение от 10 330 000 лева, колкото прокуратурата пресметнала, че е загубата за страната от дейностите на някогашния регионален шеф.

Адвокатите на подсъдимите - Даниела Доковска и Ина Лулчева, обявиха, че би трябвало да се обясни за кого е била вредата, тъй като не може да се подават два идентични желае от разнообразни ощетени и да се търси от подзащитните им двоен размер на претендираната от обвиняването щета. Освен това съгласно Доковска Юлия Димитрова е упрекната за официално закононарушение, а не за нанесена щета.

Най-сериозното обвиняване против Пенев е обвързвано със договорката с някогашните царски конюшни. Тя стана обществено известна при започване на септември, като бе разгласена от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и докара до оставката на Пенев. Според обвиняването с три покупко-продажби за преустановяване на съсобственост сред страната и частна компания на парцелите на булевардите " Дондуков " и " Васил Левски " в София от 8 юли предходната година Пенев е ощетил страната с 10.33 млн. лв..

Бившият регионален шеф на София е упрекнат и за нанесени вреди на страната в размер на 105 100 лева от продажбата на апартамент в столичния квартал " Изток " и 13 339 лв. от наем на високопроходим автомобил, който употребил като персонален. Колата била наета от компания на брата на Пенев.

Спрямо Веселин Пенев е взета мярка за неотклонение " Парична гаранция " в размер на 15 000 лв..

Димитрова ще дава отговор за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала погрешна оценка и умозаключение за установяване пазарна стойност на оценено недвижимо имущество – частна държавна благосъстоятелност, и от това са произтекли обилни вреди за българската страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР