Дело за убийство, извършено преди 20 години, да бъде възобновено

...
Дело за убийство, извършено преди 20 години, да бъде възобновено
Коментари Харесай

Убил ли е делтапланеристът Стайко Иванов македонеца Киро Тодоровски?

Дело за ликвидиране, осъществено преди 20 години, да бъде обновено поради основни пропуски на съда и прокуратурата – това желаят в петиция близо 500 души.

Случаят е на Стайко Иванов – делтапланерист, излежаващ присъда за ликвидиране на македонец.

Съмненията на приятелите му, че делото е гледано не по разпоредбите провокира реакцията на член на Висшия правосъден съвет – Галя Георгиева.

Вече ви разказахме историята на Стайко Иванов, наказан на 8 години затвор за убийството на македонеца Киро Тодоровски.

Делтапланеристът се качва на автостоп при Тодоровски на 11 май 1997 година, а по време на пътуването македонецът е убит, до момента в който кара. За причинител е посочен Иванов, без да бъде открито оръжието, без да има претекст и със противоречива експертиза на доказателствата за стрелбата.

В същото време никой не проверява за какво микробусът, в който е станало убийството има тайници за контрабанда, какво е правил убитият в България, взел участие ли е в контрабанден канал, както и има ли трети човек, който се е качил на стоп в буса и е стрелял.

Разследването продължава 10 години, а делото е прекъснато. Иванов стартира да съди страната за това, че е държан в ареста месеци наред без доказателства. Малко по-късно делото против него е обновено. Негови другари желаеха то да бъде преразгледано поради пропуски.

През годините по делото се произнасят общо 13 съдии, спирано и възобновявано е, връщано след рекомендации на Върховен касационен съд за премахване на грешки.

Членът на Висшия правосъден съвет Галя Георгиева удостоверява присъдата " отговорен " като арбитър в пловдивския апелативен съд след назначение на сложна експертиза.

По думите й експертизата изключва наличието на трети човек в автомобила и потвърждава, че Тодоровски е погубен от индивида, който е бил на предната седалка.

Съдия Георгиева твърди, че несъгласие сред експертизите няма, макар че преди да преглежда делото, в мнение на института по криминалистика се задават въпроси за другия химичен състав на частиците открити под ноктите на наказания и от раната на убития. При Стайко е открито веществото барий. Съдията прави съмнение, че барият се изпарил.

„ Експертизата, която назначихме ние в лицето на балистика, изясни за какво – барият е по-устойчив и се е задържал…”, твърди съдията.

„ Защо не са изследвани тайниците на микробуса, за какво микробусът и трупът са върнати месец след злополуката, кой е разпоредил връщането? Ето това са въпроси, които нито съдът, нито прокуратурата са поставили”, споделя юристът на Стайко Иванов Пламен Димитров.

По думите на арбитър Георгиева в тайниците не намерено нищо.

„ Нека да не изпадаме във филми. Вие гледате престъпни филми… Не мога да разясня нещо, което съм счела, че няма отношение към делото”, разяснява тя.

Според арбитър Галя Георгиева казусът със Стайко Иванов е обяснен, а авторството е неоспоримо. Показването на сходни проблеми пък било удар против правосъдната система и влияело на имиджа й.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР