Дело за измама с европейски средства за 45 млн. евро

...
Дело за измама с европейски средства за 45 млн. евро
Коментари Харесай

Дело за потенциална измама с 45 млн. евро от ЕС срещу син на бивш български министър на земеделието тече в Букурещ

Дело за машинация с европейски средства за 45 млн. евро против Иван Георгиев Танев (син на някогашния български министър на земеделието Георги Танев) и Сорин Адриан Газдак (зет на някогашния румънски сенатор Чезар Магуряну) e в ход в Апелативния съд в Букурещ, оповестява Медиафакс. Случаят е от 2019 година, прецизира Българска телеграфна агенция. Споменатият Георги Танев е някогашен министър на земеделието в държавното управление на Любен Беров. Срещу него и финансиста Емил Хърсев бе водено дело за евентуална занемареност и вреди за 7 млн. $ от продажбата на американска царевица на фуражни фабрики. Българският съд не откри такива нарушавания и двамата бяха оправдани.

Потенциалната машинация с олио и брашно в Румъния

В подтекста на осъществяването на Годишния проект за разпределение на храни за хора в неравностойно състояние, финансиран с европейски средства, Агенцията за разплащания и намеса в земеделието подписва с българска компания две покупко-продажби за закупуване на бяло пшенично брашно и слънчогледово олио.

Съответните контракти са подписани след процедури за възлагане посредством открити търгове с подаване на онлайн предложения.

Българската компания се задължава да достави 36 250 тона бяло пшенично брашно, пакетирано в разфасовки по 1 кг и 17 170 070 л слънчогледово олио, бутилирано в бутилки от 1 л. Вместо това тя доставя единствено по 30 % от контрактуваните количества. Сумата от 18 926 709 евро, които компанията получава авансово по силата на двата контракта, се озовава в сметки на офшорни компании в Кипър, показва организацията, цитирана от Българска телеграфна агенция.

Какво импровизирано оповестяват румънските медии

" От показаните по делото доказателствени материали излиза наяве, че подсъдимите български жители Иван Георгиев Танев и Мила Иво Георгиева в действителност са координирали компанията Viem Corporation Food, в която де юре шеф е бил човек със непретенциозен обществен статус на име Милорадов. Последният не е знаел за присъединяване на компанията в разследваните по случая незаконни действия. Компанията е основана на името на това физическо лице, с цел да може при проблеми във компанията да не се търси отговорност от същинските ѝ координатори ", отбелязва Медиафакс, като се базира на информация на проверяващите. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР