Дело за документна измама, продължило 19 години, 2 месеца и

...
Дело за документна измама, продължило 19 години, 2 месеца и
Коментари Харесай

Дело за документна измама продължило 19 години

Дело за документна машинация, траяло 19 години, 2 месеца и 10 дни, е най-продължителното произвеждане, открито от Инспектората към Висш съдебен съвет при инспекция на 111 заявки от жители за забавени каузи, оповестиха от институцията. Проверката е осъществена в интервала 1 юли – 30 септември 2017 година

79 от заявките за нарушение на правото на разглеждане и решение на делата в рационален период са основателни – 40 са по наказателни каузи, 39 са по цивилен, търговски и административни каузи.

Производството, траяло 19 години, 2 месеца и 10 дни, е за приемане на възобновен Данък добавена стойност посредством потребление на документ с погрешно наличие, като документната машинация е в изключително огромни размери. Делото се характеризира с изключително висока степен на фактическа и правна трудност – обвинените по него са 19, очевидците са над 60. Събрани са забележителен размер писмени доказателства със счетоводен, данъчен, митнически, фирмен и търговски темперамент.

Досъдебното произвеждане е траяло 6 години и 2 месеца. Пет пъти делото е било връщано от прокурора на проверяващите органи за осъществяване на спомагателни процесуално-следствени дейности или за премахване на позволени основни нарушавания на процесуалните правила, ограничаващи правото на отбрана на обвинените.

Друга причина за огромната дълготрайност на досъдебното произвеждане е, че обособените процесуално-следствени дейности не са осъществявани ритмично, поредно и в откритите периоди. Това проличава от дългите интервали на следствие преди внасянето на делото в прокуратурата и от напътствията на прокурора към проверяващите за ускорение на следствието.

При третото връщане на делото през април 2003 година прокурорът е указал на проверяващите да показват в 10-дневен период следствено-оперативен проект за осъществяване и довеждане докрай на предварителното произвеждане. Четири месеца по-късно водещият делото следовател е отхвърлен от следствието, а следственото дело е конфискувано и предадено за следствие на шефа на Окръжната следствена работа в Благоевград.

Във етапа на правосъдното произвеждане също са позволени забавяния. 5 години, 10 месеца и 28 дни е траяло производството пред първоинстанционния съд (Окръжен съд – Благоевград). От плануваните общо 27 правосъдни съвещания са извършени единствено 11, а останалите са отсрочени главно заради отсъствие на някои от подсъдимите или очевидците. Освен това постановената в това произвеждане присъда е анулирана напълно от въззивната инстанция (Апелативен съд – София) и делото е върнато за ново разглеждане от различен състав на първоинстанционния съд, като по този начин правосъдната фаза по делото е почнала изначало.

През 2011 година правосъдното произвеждане в Окръжен съд – Благоевград е прекъснато и делото е изпратено на Софийския областен съд по подсъдност на съображение член 36, алинея 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) – когато закононарушението е почнало в региона на един съд, а е траяло в региона на различен, делото е подсъдно на съда, в региона на който закононарушението е довършено. Производството в Софийския областен съд е траяло 2 години, 2 месеца и 18 дни – планувани са общо 11 правосъдни съвещания, 8 от които са отсрочени заради отсъствие на подсъдими или бранители.

Мотивите на постановената присъда са направени 4 месеца след периода. Въззивният съд (Апелативен съд – София) пък е постановил решение 9 месеца след приключване на открития период.

Отчетът на Инспектората към Висш съдебен съвет за откритите нарушавания на правото на разглеждане и решение на делата в рационален период може да се прочете на.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР