Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет

...
Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет
Коментари Харесай

Софийският университет спечели дело за европроект за 70 млн. лева


Дело за близо 70 млн. лв. е спечелил Софийският университет "Св. Климент Охридски " против организацията, която ръководи европарите за просвета и обучение. Съдът е отменил решението на ведомството да отхвърли план на висшето учебно заведение за основаването на център за върхови достижения. Така в този момент за него би трябвало да бъде обезпечено финансиране.

В дъното на делото и на правосъдното решение стои акт на държавното управление от края на 2017 година, с който постройка, дадена преди този момент на университета, беше трансферирана на Висшия правосъден съвет. Става въпрос за здание на софийския бул. "Ал. Стамболийски ", поради което Алма матер разгласи и протестна подготвеност. В края на предходната година обаче съдът се произнася в интерес на университета. От висшето учебно заведение считат, че решението е наложително и значи, че би трябвало да получат близо 70 млн. лв. за плана си от европрограмата. Договор обаче още не е подписан.

Срещу организацията, ръководеща програмата, има заведени още няколко каузи от организации, които не са получили финансиране за планове за просвета. По тях съдът още не се е произнесъл дефинитивно, само че на първа инстанция от ведомството са изгубили разногласията. Ако тези решения бъдат доказани дефинитивно, отхвърлените планове ще би трябвало да бъдат оценени отначало. Теоретично е допустимо да се наложи сключването на контракти и с тези недоволни претенденти.

Проблемът

Медицинският факултет на Софийския университет е една от организациите, подали планове за центрове за върхови достижения, които се финансират по програмата "Наука и обучение за интелигент напредък ". Бюджетът на предлагането е близо 70 млн. лв.. Те би трябвало да отидат за център за върхови достижения в региона на персонализация и трансплантация на органи, тъкани и кафези. Над 15 млн. лв. от сумата са планувани за ремонт на постройката, в която би трябвало да се намира центърът - зданието на някогашната Софийска техническа гимназия на бул. "Александър Стамболийски " в София. Тя е дадена от страната на висшето учебно заведение през 2016 година

В края на 2017 година Министерският съвет обаче реши да я отнеме и да я даде на Висшия правосъден съвет. Заради това планът на университета за център за върхови достижения в региона на трансплантациите е отритнат, макар че е събрал задоволително точки, с цел да бъде финансиран. От организацията "Оперативна стратегия "Наука обучение за образован напредък " не са приели предлагането на висшето учебно заведение центърът да се прави в постройката на болница "Лозенец ". И болничното заведение, и Медицинският факултет на СУ се ръководят от проф. Любомир Спасов, макар че болничното заведение към оня миг е с принципал Министерския съвет. Според съда обаче отнемането на постройката на бул. "Александър Стамболийски " е станало не по виновност на университета, той е предложил опция, а оценката на плана не зависи от това къде тъкмо ще се осъществя той. Затова и отхвърлянето на плана на СУ за близо 70 млн. лв. е анулирано от съда. Агенцията, ръководеща програмата за просвета, е наказана да заплати и 30 240 лв. адвокатско заплащане по делото.

Още няма контракт

От Софийския университет обявиха пред Mediapool, че решението на съда е наложително и държавната организация би трябвало да подписа контракт за финансирането на плана. От висшето учебно заведение изпратили и "няколко писма до Изпълнителната организация "Оперативна стратегия "Наука и обучение за образован напредък " с искане да бъде подписан контракт по плана ". "От организацията са получени няколко писма, в които дават отговор, че сега има спънки това да бъде направено ", обясниха от висшето учебно заведение. Ако този контракт бъде подписан, това ще е третият план на Алма матер за център за върхови достижения. Две от утвърдените досега три оферти за такива научни звена са с водещ сътрудник Софийският университет и са за общо към 60 млн. лв.. Третият план е на Българска академия на науките и е за над 69 млн. лв..

Текат процедури

От организацията, ръководеща оперативната стратегия, обявиха, че са дали отговор "своевременно " на всички писма на университета и са разяснили в тях "стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се стигне до стадий подписване на контракт ". "Обръщаме внимание, че решението на Върховния административен съд не задължава ръководещия орган да подписа автоматизирано контракт с горецитирания претендент по процедурата, а анулира Решение № 80811- 66 от 09.02.2018г. за отвод от даване на безплатна финансова помощ и връща преписката на ръководителя на ръководещия орган за изговаряне според напътствията по тълкуването и използването на закона ", написа в отговора от организацията. В него се споделя още, че е назначена комисия, която още веднъж да оцени плана на Софийския университет. Той към този момент един път е получил такава оценка от 87.44 точки (от най-много 100). Някои от плановете, взели пари по същата скица, са оценени с по-малко точки.

След оценката на плана за теоретичен център за трансплантации Софийският университет би трябвало да даде и документи, които да потвърждават, че дава отговор на изискванията за приемане на пари по европрограмата. От отговора на организацията излиза наяве, че парите за този план евентуално ще бъдат взети от бюджета на програмата, очакван за просвета. Посочва се, че досега по това перо са подписани контракти за 348.485 млн. лв.. В същото време парите за просвета са към 560 млн. лв. т.е. все още има свободен запас. Не е ясно обаче дали този безпланов контракт ще докара до отлагането на други схеми. Към момента не наподобява да има и проблем с навременното осъществяване на плана. От организацията показват, че срокът за центъра за трансплантации е 42 месеца, а все още до крайната дата за асимилиране на парите от Европейски Съюз остават 55 месеца.

/mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР