Дело без аналог у нас - майка на дете със

...
Дело без аналог у нас - майка на дете със
Коментари Харесай

Прецедент: Майка на дете със Синдром на Даун осъди Майчин дом

Дело без аналог у нас - майка на дете със Синдром на Даун осъди болница " Майчин дом " поради лекарска неточност, заяви. Жената твърди, че не е предизвестена за рисковете да роди бебе с увреждания и по този начин не е имала правото на избор да прекъсне бременността си в точния момент.

Преди дни правосъдната сага, почнала през 2015 година и завършила през 2022 година, беше избрана за " Делото на годината " у нас на Националните награди за правораздаване. Преди да се стигне до Върховния касационен съд, майката губи на две инстанции, които одобряват, че тя, а не лекарите, е трябвало да се усъмни в резултатите от генетичните проучвания, които на 99,9% са показвали, че детето няма да има синдроми. Върховният касационен съд обаче оборва тези решения и се произнася в интерес на майката, а точно, че има редица нарушавания при диагностиката на плода и по този начин бременната жена е била лишена от правото да направи аборт по медицински аргументи.

През 2015 година в София се ражда момченце с тежки малформации и Синдром на Даун. Всички проучвания до този миг са изключвали диагнозата . Пред съда майката декларира, че е направила всичко, с цел да се увери авансово в здравето на детето си.

Започва дело за изясняване чия е грешката и има ли право майката да претендира, че е родила, без да е била наясно с последствията. " Тя получи обвиняване, че е била безотговорна, безхаберна към метода, по който е проследявала бременността си, само че в действителност събраните доказателства сочеха друго. Голяма част от лекарите се бяха предоверили на генетичните проучвания и никой не ги беше сложил под подозрение ", изясни юристът по делото Мария Петрова. Така топката отива към лабораторията на " Майчин дом ", където са направени генетичните разбори. " Впоследствие се откриха не малко пропуски на метода, по който те са извършени, и резултатът, който беше даден от тях, изрично не съответстваше на това, което се е случило най-после ", сподели още юристът.



В хода на следствието излиза наяве, че в " Майчин дом " е пристигнала проба, която е взета простъпка не от детето, а от майката . Затова анализът е посочил 99,9% липса на синдроми и аномалии . " Трябва да могат да верифицират тестът, т.е. да са уверени дали тя е взета вярно, дали се проучен верният материал - нещо, което не е направено ", добави адв. Петрова.

В позиция от " Майчин дом " завиха, че няма жестоко нарушаване на положителната лабораторна процедура от страна на лабораторията и че тестът е пристигнала при тях с автограф от майката, а взимането й би следвало да се извърша от сертифицирани експерти, което да подсигурява произхода й.

От Върховен касационен съд обаче са безапелационни, че точно от " Майчин дом " са виновни за това майката да не получи информацията, от която ще зависи продължаването на бременността. Според юрист Петрова делото е знаково за неналичието на стандарти за фетална морфология при бременни . " Нямаме настрана такава здравна компетентност и надлежно с къси курсове лекарите вземат документ и сме имали случаи да се раждат деца без два бъбрека, деца с тежки лицеви аномалии, деца без хранопровод. Това са неща, които можем да избегнем ", сподели тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР