Делио Роси е единият от вариантите за нов треньор на

...
Делио Роси е единият от вариантите за нов треньор на
Коментари Харесай

Делио Роси – човекът на Валери Божинов, който млати играчите си

Делио Роси е единият от разновидностите за нов треньор на Левски. Италианецът е задоволително известно име във футбола, само че досега е работил единствено и само в родината си Италия. Роси е роден на 26 януари 1960 година в Римини. И не става ослепителен футболист. Кариерата му се развива до Серия „ Б ”, където играе за Фоджа в границите на няколко сезона. Иначе за тима има най-вече мачове в кариерата си – 127. След това прекарва още две последни години в нискоразредни тимове и завършва с дейната кариера на футболист.

 За да се посвети на треньорството, Делио Роси приключва с отличие спортни науки и първата си работа получава още на 29-годишна възраст в Торемаджоре. Веднага печели локалния шампионат в една от долните дивизии. На идната година се свързват с него от Фоджа – мястото, на което е прекарал най-вече време като футболист. И му поверяват младежка групировка в детско-юношеската школа. През 1993 година Роси подписва със Салернитана, който извежда от Серия „ Ц ” до Серия „ Б ”. Следват два сезона във Фоджа към този момент като старши треньор и Пескара преди да се завърне още веднъж в Салернитана през 1997 година. С помощта на Делио Роси отборът печели за повторно в цялата си история промоция в серия „ А ”! (на фотографията вляво) И в символ на почитание става почетен жител на град Салерно, откъдето и Салернитана. А също така му лепват прякора Пророка поради дребното знамение, което прави, класирайки отбора в елита. Две години по-късно обаче не съумява да избави отбора от изпадане и през 99-та е уволнен. Следват престои в Дженоа и Пескара.

27 януари 2002 година се трансформира в историческа дата за италианския футбол. Едно момче от България дебютира за Лече на 15 години. Валери Божинов се трансформира в най-младия чужденец, записал формален мач в Серия „ А ”. Той се появява на мястото на Балери в мач против Бреша. А тогава за Бреша играят Роберто Баджо и Лука Тони. Треньор на Лече е Алберто Кавасин, който към този момент гледа към изхода със заповед за уволняване. Загубата на Божинов и компания с 1:3 единствено подпечатва раздялата с наставника. Два дни по-късно отпред на отбора за треньор е поканен Делио Роси. Именно той се трансформира в индивида, който има вяра извънредно доста и дава път на младия Божинов в италианския футбол. Краят на сезона обаче не е благополучен за „ жълто-червените ”, които изпадат в Серия „ Б ”. Роси обаче остава и още на идващия сезон съумява да върне отбора още веднъж измежду най-хубавите. През 2004 година Делио Роси поема Аталанта, който не съумява да избави от изпадане в Серия „ Б ”.

  На идната година идва поканата от най-известния клуб досега – Лацио. Делио Роси подписва контракт за 1 година. В края на сезона отборът финишира на шесто място и би трябвало да играе в шампионата за Купата на УЕФА. Избухването на „ Калчополи ” и отнемането на 30 точки обаче визира римските „ орли ”, които пропущат евротурнирите. Това обаче не тормози президента на „ лациалите ” Клаудио Лотито, който удължава контракта на наставника до 30 юни 2009 година. Сезон 2006/07 също е тежък за Лацио – в началото на тима са отнети 11 точки, само че след това са понижени единствено на 3. На 10 декември идва една от най-сладките победи в кариерата му – Лацио разнищва огромния противник Рома с 3:0. След триумфа Делио Роси се хвърля във шадраван в центъра на италианската столица. Посред нощ някогашният треньор захвърля дрехите и единствено по боксерки нагазва във фонтана " Джаниколо " пред погледите на подивелите от наслада тифози на " орлите ". " Водата беше ледена, само че аз не съм клоун и извършвам обещанията си ", заявява тогава Роси, който е заречен, че при триумф в дербито на безконечния град ще влезе във фонтана. В края на сезона Роси изумява всички и класира отбора на 3-то място, получавайки право на присъединяване в квалификациите на Шампионската лига. Италианците се класират за групите и играят дружно с Реал Мадрид, Олимпиакос и Вердер. Остават последни в групата.

На 13 май 2009 година Делио Роси извежда Лацио до първи трофей от пет години насам. Във финала за Купата на Италия отборът побеждава Сампдория след дузпи. Когато всички чакат, че италианецът ще остане на поста и след приключване на контракта му, той изненадващо напуща. Раздялата е оповестена публично заради персонални аргументи, само че медиите изкарват на напред във времето недоразумение сред Делио Роси и президента на Лацио.

От 2009 до 2011 година треньорът е отпред на Палермо, който класира на край за Купата на Италия през 2011 година, само че го губи от Интер с 1:3. Като финалист в шампионата за Купата – Палермо, получава право да играе в евротурнирите, само че отпада още след първите си два мача.

 През ноември 2011-та Роси поема Фиорентина. Краят на престоя му във Флоренция обаче е абсурден. Тимът финишира на 13-то място, което е надалеч от упованията на почитателите. Два кръга преди края на сезона президентът Дела Вале, който също се слави с буйния си темперамент, уволнява Роси. Причината е, че треньорът забива няколко шамара на една от звездите на „ виолетовите ” Адам Ляич. Скандалът избухва на 2 май 2012 година по време на мача Фиорентина – Новара (2:2). До 30-ата минута гостите повеждат с 2:0, когато Роси взема решение да извади от игра Ляич. На излизане от терена роденият в Нови пазар сърбин е гневен: „ Браво, маестро, вие сте феномен... ” Играчът приветства демонстративно промяната и най-после лепва звучна сръбска ругатня по адрес на треньора си: „ Върви на майка си в п****та. ” Кръвта на италианеца кипва, изгубва надзор и стартира да сипе удари по главата на слисания Ляич, който сяда на аварийна пейка и повече не обелва и дума. Това е и последното деяние на Роси във Фиорентина, защото последва уволняване. „ Още, до момента в който вървеше към пейката, редеше някакви закани. Казах му, че не би трябвало да се осмелява да приказва по този начин по мой адрес. След това обаче ме обиди на сръбски, само че го разбрах какво ми споделяше, защото съм упражнявал доста сръбски футболисти. Каза да ходя на майка си... „, споделя за случая Делио Роси. Инцидентът с Ляич коства на треньора наказване от италианската централа да не бъде треньор в идващите 3 месеца.

На 17 декември 2012 година Делио Роси заменя Чиро Ферара като треньор на Сампдория. В края на сезона треньорът съумява да избави отбора от изпадане. През пролетта на 2013-та обаче италианецът се замесва в нов скандал – демонстрира междинен пръст на Николас Бурдисо от Рома при успеха с 3:1 на Самп. Въпреки че се извинява посредством публично известие от клуба, Роси отнася санкция. На 15 май 2013-та Делио Роси възобновява контракта си за още две години – до 2015 година. А на 18 май Сампдория побеждава към този момент осигурилия си шампионската купа Ювентус с 3:2. Така Делио Роси се трансформира в единствения треньор в Италия, който побеждава два пъти „ остарялата госпожа ” – през есента с 2:1 в Торино и напролет с 3:2. Другият треньор в Европа, който съумява два пъти да победи торинци през сезона, е Юп Хайнкес (два пъти с по 2:0 на четвъртфиналите в Шампионската лига). През ноември 2013 година обаче след слабия старт на сезона Делио Роси е освободен от Сампдория.

 На 4 май 2015 година италианецът е назначен за треньор на Болоня, който тогава бе в Серия „ Б ”. Делио Роси е в потрес, когато вижда, че тренировките са до мрачно вечер: „ Тук нещата не са добре, ние да не се готвим за война в Афганистан?! ” Въпреки късото време до края на сезона, Делио Роси съумява да устиска мястото на Болоня в зоната на плейофите, даващи право на мачове за класиране в Серия „ А ”. След това печели финалния плейоф с Пескара и връща Болоня в елита. През есента на 2015 година е уволнен, след като е без работа досега.

Извън буйния си манталитет и безусловно неконтролираното си държание Делио Роси е определян като отшелник, който непрекъснато търси нови провокации.
„ Животът ми е от стадиона до хотела и от хотела до стадиона. През нощта виждам DVD-та и мисля тактиката за утрешния ден. Когато отидох в Болоня, се заключих 3 дни в стаята и мислех по какъв начин да оправя нещата ”, споделя Делио Роси, който приключва по този начин: „ Много години живях в Рим, само че по този начин и не видях Колизеума ”... потвърждавайки, че е треньор, предан на специалността си.

Със брачната половинка си Мария Росариа – някогашна волейболистка, имат три деца. Син Дарио и две дъщери – Грета и Джулия.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Скандалът сред Делио Роси и Адам Ляич
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР