Деликатна порцеланова купа с диаметър около 11 см беше продадена

...
Деликатна порцеланова купа с диаметър около 11 см беше продадена
Коментари Харесай

Продадоха уникална порцеланова купа за 25 млн. долара

Деликатна порцеланова купа с диаметър към 11 см беше продадена на търг за повече от 25 милиона $ по време на Седмицата на китайско изкуство в Хонконг.

Описана от аукционната къща Sotheby`s като " доста скъпа ", антиката произлиза от рядка група керамика, украсена в императорските работилници в Пекин през 18 век.

Купата е създадена по времето на император Юенджан, който ръководи Китай от 1722 до 1735 година (въпреки че емайлът евентуално е бил оцветен малко след гибелта му). Това е част от традиция, известна като " falangcai " или " непознати цветове ", име, обещано на порцелан, произхождащ от императорските пещи на Юенджан, само че емайлиран от занаятчии в Забранения град в Пекин.

Струващата 25,3 милиона долара купа изобразява две лястовици, цъфтящо кайсиево дърво и върба. Дизайнът включва и фрагмент от стихотворение, за което се счита, че е поръчано от предшественика на Юенджан от династията Мин, императора Уан Ли.

В каталога на търга специалистът по керамика Реджина Крал споделя, че претекстовете с птици и цветя са били известни в интервала Юенджан. Тя също по този начин разказва купата като  " върха на рисуването върху порцелан, артистичност, която в никакъв случай не е била надмината ".

" Парчета, рисувани с толкоз нищожни и изтънчени естествени претекстове, както се виждат тук, " увити “ към съда като разгънат ръчен свитък, са направени в Пекин единствено за доста къс интервал от време “, написа тя, добавяйки, че множеството от останалите образци в този момент се съхраняват в Дворцовия музей в Тайван.

Купата е записана за първи път в сбирка, събрана от основания в Шанхай корабен търговец капитан Чарлз Осуалд Лидел в края на 19 век. Всъщност купите били две и са разграничени през 1929 година, когато всяка от тях е продадена за £150 (което възлиза на малко над £7,600, или,400, в днешни пари). " Близнакът " на купата в този момент се съхранява в Британския музей в Лондон.

Тази, която беше продадена на търга в събота беше измежду забележителните антики в пролетната серия на Sotheby`s в Хонконг, отбелязващи 50 години от началото на активността на аукционната къща в Азия.

Други търгове включваха часовници, чанти и годишна продукция виновност, като другите разпродажби на китайско изкуство донесоха общо 208,5 милиона $, инофрмира vesti.bg. Историческите продукти в продажбата включваха вази, скулптури и имперски съкровища, вариращи от нефритов щемпел до комплект пръстени.

В изказване ръководителят на Sotheby`s за Азия Николас Чоу разказа резултатите от седмицата като " изключителни “, добавяйки, че китайското изкуство остава  " в челните редици на нашия бизнес “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР