Делегация от американски служители, включително координатора на Индо-тихоокеанския съвет на

...
Делегация от американски служители, включително координатора на Индо-тихоокеанския съвет на
Коментари Харесай

Global Times: Вашингтон се опитва да въвлича южната част на Тихия океан в геополитическа игра

Делегация от американски чиновници, в това число координатора на Индо-тихоокеанския съвет на Белия дом за национална сигурност Кърт Кембъл, ще посети Соломоновите острови тази седмица, се споделя в изказване на Белия дом в понеделник. Някои гласове допускат, че Вашингтон има намерение да накара Хониара да се откаже от съглашението си за сигурност с Пекин.

Според китайското външно министерство Китай и Соломоновите острови публично са подписали рамковото съглашение за съдействие в региона на сигурността преди плануваното посещаване на Кембъл.

Миналата седмица министърът на интернационалното развиване на Австралия и Тихия океан Зед Шеселя към този момент направи двудневно посещаване на Соломоновите острови, с цел да разиска въпроса.

Очевидно и Съединени американски щати, и Австралия не желаят да видят, че откакто пактът сред Китай и Соломоновите острови стане действителност, повече районни страни може да изберат да си сътрудничат с Китай във връзка с сигурността – което значи спад на Канбера и районното въздействие на Вашингтон.

Съединени американски щати и Австралия към момента може да се опитат да нарушат съдействието в региона на сигурността сред Китай и Соломоновите острови, считат анализатори.

Например, Съединени американски щати могат да употребяват Австралия, с цел да заплашват Соломоновите острови, защото Хониара има огромна потребност от Канбера в доста аспекти. Освен това Съединени американски щати постоянно се пробват да употребяват всички вероятни средства за реализиране на задачите си. „ Това може да включва започване на война с публичното мнение и подкрепяне на опозиционните сили да предизвикат спорове на Соломоновите острови “, съгласно Джоу Фангин, теоретичен помощник в Гуандунския институт за интернационалните тактики.

Съединени американски щати може също да се опитат да употребяват евентуалната помощ като лост, защото чиновници от Американската организация за интернационално развиване (USAID) ще посетят Соломоновите острови с Кембъл.

Но в действителност ли Съединени американски щати са толкоз великодушни, че да оказват помощ за развиването на друга страна?

Например, не е ли задачата на USAID да „ придвижва напред националната сигурност и икономическия разцвет на Съединени американски щати? “ Съдейки по това, даже в случай че „ морковът “ в политиката на Вашингтон за приложимост на моркови и пръчки работи по някакъв метод, Съединени американски щати ще слагат преди всичко личните си ползи, а другите страни просто ще застрашат.

Преди Китай да ускори съдействието си с районни страни, в това число Соломоновите острови, Съединени американски щати обръщаха малко внимание на южната част на Тихия океан, оставяйки района основно на своя заместник-шериф Австралия.

Помощта на Съединени американски щати за Соломоновите острови е много лимитирана в продължение на близо 30 години след закриването на американското посолство на Соломоновите острови през 1993 година, само че през февруари беше оповестено повторното отваряне на посолството. Причината за повторното отваряне е явна: Съединени американски щати в този момент обезверено се нуждаят от страната на тихоокеанските острови, с цел да не позволен наличието на Китай в страната и района.

Настоящите ползи на Вашингтон в района на Южния Тихи океан са мощно ориентирани към военните дейности. Американските военни възнамеряват да разширят военните бази в района и даже да разположат ракети със междинен обхват в страни като Палау. Това безспорно въвлича южно-тихоокеанския район в геополитическата игра на великите сили, застрашавайки районната сигурност и мир.

Но Вашингтон може да открие, че не е толкоз елементарно да наруши съдействието в региона на сигурността сред Китай и Соломоновите острови. Първо, Соломоновите острови знаят, че пактът за сигурност е в техен интерес. Сътрудничеството с Китай, изключително в региона на полицията и правоприлагането, може да подсигурява стабилността и развиването на тихоокеанската нация.

Нещо повече, Соломоновите острови би трябвало да осъзнаят, че са под специфичното внимание на Вашингтон, единствено тъй като Съединени американски щати желаят да ги употребяват като пешка за ограничение на Китай. Ето за какво Съединени американски щати оферират малко „ морковче “ на тихоокеанската нация.

Въпреки това, историята демонстрира, че сходни изгоди постоянно са условни или излизат извънредно скъпо. И откакто Соломоновите острови се преглеждат като стратегически не толкоз потребни в очите на Вашингтон, може би даже дребното „ морковче “ няма да бъде дадено на нацията на тихоокеанските острови.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР