Делегация на Хамас“ пристигна днес в Кайро за възобновяване на

...
Делегация на Хамас“ пристигна днес в Кайро за възобновяване на
Коментари Харесай

„Хамас“ дава знак за отстъпки по сделката за заложниците

Делегация на „ Хамас “ дойде през днешния ден в Кайро за обновяване на договарянията с Израел. Терористичната организация получи предложение от Тел Авив за прекъсване на огъня против освобождение на заложниците. Първоначално „ Хамас “ отхвърлиха офертата, само че желаеха няколко дни вс епак з аразмисъл и доуточняване на някои елементи с Израел.

Днес палестинската организация даде сигнал, че може да склони при някои спомагателни условия. До това се стигна, откакто Израел нощес сложи ултиматум, че ще влезе в Рамах и ще се отдръпна от договарянията, в случай че „ Хамас “ не желаят да договарят.

Въпреки че към момента има точки, които би трябвало да бъдат разисквани, и разяснения, които би трябвало да бъдат направени, от кръговете на „ Хамас “ обявиха, че като цяло идват за непреките договаряния в Кайро с " позитивна настройка ", с цел да реализиран съглашение. Според медиите там ще продължат косвените договаряния за освобождение на заложниците и преустановяване на огъня. Шефът на американската разследваща организация Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс е дошъл в Кайро още през вчерашния ден, заяви новинарският портал " Аксиос ".

Израел даде на „ Хамас “ още една седмица, с цел да се съгласи на преустановяване на огъня, оповестиха за Wall Street Journal египетски чиновници, осведомени с въпроса. Според вестника Египет е създал дружно с Израел усъвършенствано предложение за преустановяване на огъня, което е показал на „ Хамас “ предишния уикенд. Очакваше се политическото управление на „ Хамас “ в заточение да се съветва и да отговори с военното си крило в линията Газа, ръководено от Джихия ас-Синвар, написа вестникът, само че Синвар, за който се счита, че се крие в тунели на „ Хамас “ в Газа и взема окончателните решения, не е дал отговор, споделя вестникът. След това в четвъртък египетски чиновници предадоха на „ Хамас “ известието от Израел с едноседмичния период. Това би означавало, че " Хамас " ще би трябвало да се съгласи на съглашение до идната седмица, а кръгове на " Хамас " обявиха, че отговорът ще бъде " позитивен ". Те са решени да реализират съглашение, което да дава отговор на настояванията на палестинците, цитира " Таймс оф Израел " изказване на терористичната организация.

Предмет на непреки договаряния сред Израел и „ Хамас “, в които посредничат Египет, Катар и Съединени американски щати, е предложение, което планува освобождение на държаните от „ Хамас “ заложници и преустановяване на военните дейности от страна на Израел на няколко стадия, заяви осведомителният портал " Аксиос ". Подобни опити се провалиха в предишното, защото „ Хамас “ сложи окончателното преустановяване на войната от страна на Израел като изискване за даже отчасти освобождение на заложниците. Съвсем неотдавна наблюдаващите допуснаха, че „ Хамас “ ще отхвърли и това многоетапно предложение за ходатайство. Според Axios обаче висши израелски чиновници в този момент настояват, че са разпознали " първите признаци ", че ислямистите биха могли да се съгласят с първия стадий от договорката - освобождението на дами, деца, възрастни хора и ранени измежду заложниците по време на краткотрайно преустановяване на огъня - без да упорстват, както преди, Израел да се ангажира с преустановяване на войната през цялото време.

Висш израелски чиновник обаче понижи упованията, че съглашението е неизбежно, като съобщи пред Times of Israel. " Въпреки че медиаторите показват оптимизъм, Израел към момента не е чул, че „ Хамас “ е подготвен да отстъпи от оптималните си позиции ", е представен да споделя служителят.

Израелската тв „ Кан “ заяви, базирайки се на палестински източник, че делегацията на „ Хамас “ в началото няма да показа отговор на последното предложение за съглашение в Кайро. Според източника делегацията желае да продължи договарянията. Сред най-важните им претенции е гаранция, че Израел ще се съгласи да приключи войната в подмяна на освобождението на заложниците.

Блинкен: Само „ Хамас “ стои сред народа на Газа и прекратяването на огъня

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен даде да се разбере преди началото на договарянията, че в този момент от „ Хамас “ зависи да спомага за прекратяването на огъня. " Очакваме да забележим дали те фактически могат да одобряват " да " в отговор на прекратяването на огъня и освобождението на заложниците ", съобщи Блинкен. " Реалността сега е, че единственото нещо, което стои сред хората в Газа и прекратяването на огъня, е „ Хамас. " Блинкен уточни компликациите при договарянията с терористичната организация „ Хамас “. Лидерите на Хамас, с които Съединени американски щати договарят непряко посредством Катар и Египет, " естествено живеят отвън Газа ", сподели държавният секретар. Действителните лица, вземащи решения, обаче са хора, които се намират в линията Газа и с които " никой от нас няма директен контакт ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР