Делегация на американския Конгрес пристигна в Кения за среща с

...
Делегация на американския Конгрес пристигна в Кения за среща с
Коментари Харесай

Делегация на американския Конгрес пристигна в Кения

Делегация на американския Конгрес дойде в Кения за среща с новоизбрания президент и с опозиционния политик, който евентуално ще оспорва в съда изборната си загуба на фона на следизборната политическа рецесия в най-стабилната народна власт в Източна Африка, съобщи Асошиейтед прес.

Новата американска посланичка в Кения, Мег Уитман, сподели, че делегацията, водена от сенатор Крис Кунс, ще се срещне и с довършващия мандата си президент Ухуру Кениата, който към този момент резервира безмълвие откакто цяло спокойните президентски избори на 9 август.

Новоизбраният президент Уилям Руто беше вицепрезидент на Кениата, само че преди години сред двамата породи ерес и Кениата поддържа на изборите дългогодишния опозиционен политик Райла Одинга, а не своя вицепрезидент.



Одинга сподели, че изследва " всички конституционни и правни благоприятни условия " за оборване на резултатите от изборите. Неговият избирателен щаб разполага с една седмица от оповестяването на успеха на Руто в понеделник, с цел да подаде контестация пред Върховния съд, който ще би трябвало да се произнесе в период от 14 дни. Одинга прикани последователите си да се успокоят, имайки поради, че минали години след изборите в Кения е избухвало принуждение.

Минути преди оповестяването на спечелилия в понеделник членове на изборната комисия обществено заеха разнообразни мнение и взаимно се упрекнаха в нарушавания. Четиримата членове на комисията, които се опълчиха на решението кой е спечелилият, бяха назначени от Кениата предходната година. Разделението шокира доста кенийци, откакто изборите бяха оценени като най-прозрачните до момента, а резултатите от повече от 46 000 изборни секции бяха качени онлайн, с цел да могат жителите да ги видят.

Политическият преход в Кения ще има доста въздействие върху района на Източна Африка, където Кениата работеше дружно със Съединени американски щати в опит да посредничи в спора в етиопския щат Тигре и за поощряване на мирните старания сред Руанда и ДР Конго. В обществените си изказвания тази седмица Руто се концентрира върху вътрешната политика, а не върху районните проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР