Делегациите на Украйна и Русия пристигнаха в Истанбул, където днес

...
Делегациите на Украйна и Русия пристигнаха в Истанбул, където днес
Коментари Харесай

Ердоган се срещна с Абрамович преди преговорите на Украйна и Русия в Истанбул

Делегациите на Украйна и Русия дойдоха в Истанбул, където през днешния ден ще проведат следващ кръг от договаряния. Това са първите договаряния във формат „ лице в лице “ от повече от две седмици. Основен приоритет за Киев в диалозите остава прекратяването на огъня.

Домакин на събитието e турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който откри договарянията с малко слово. Малко преди да стартира срещата, Ердоган е провел диалози и с съветския олигарх Роман Абрамович, който също се появи в залата с съветските и украинските представители единствено като наблюдаващ. 

Перед началом российско-украинских переговоров предприемач Роман Абрамович переговорил с президентом Турции Реджепом Эрдоганом и членами делегаций
— РБК (@ru_rbc)
Турция посредничи в диалозите сред Русия и Украйна за повторно от началото на войната. На 10 март в Истанбул разговаряха външните министри на двете страни.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е подготвена да договаря за неутралитет, в случай че с това се реализира мир. Неутралитетът обаче би трябвало да е обезпечен от трети страни и да бъде утвърден посредством референдум от украинците.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи пред националната телевизия, че Украйна няма да разменя „ хора, земя или суверенитет “.

„ Минимумът в програмата на договарянията ще са филантропичните въпроси, а максимумът е реализиране на съглашение за преустановяване на огъня “, сподели Кулеба, представен от „ Ройтерс “.

От своя страна, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че договарянията до момента не са довели до значителен прогрес, само че е значимо те да продължат персонално.

Делегацията на Украйна в договарянията е водена от министъра на защитата Олексий Резников и ръководителя на президентския кабинет Михаил Подоляк.

Когато двете страни преговаряха за последно лице в лице, Украйна упрекна съветския външен министър Сергей Лавров, че подценява молбите за преустановяване на огъня в страната. Тогава Лавров сподели, че прекъсването на военните дейности не е на дневен ред.

Оттогава насам двете страни организираха няколко видеоразговора и обществено разискаха формула, съгласно която Украйна може да одобри неутралитет. Нито една от страните обаче не отстъпва във връзка с териториалните условия на Русия, които включват анексирания през 2014 година полуостров Крим, както и източноукраинската област Донбас, за която Москва упорства да бъде отстъпена на проруските сепаратисти.

Русия също упорства Украйна да се откаже от желанията си за участие в НАТО – въпрос, по който президента Зеленски разгласи, че е подготвен да направи компромис.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР