Делегатите на 74-тият събор на БЛС са категорично против пълното

...
Делегатите на 74-тият събор на БЛС са категорично против пълното
Коментари Харесай

Против пълното отпадане на хартиената рецепта, се обяви 74-тият събор на БЛС

Делегатите на 74-тият събор на БЛС са изрично срещу цялостното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и които все още са в стадий на разискване. Според тях сходна мярка е голословна, неразумна и нерационална, като това би нарушило правата на пациентите и ще попречва лекарите в осъществяването на служебните им отговорности. С това си решение делегатите препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16 април 2022 година, оповестиха от съсловната организация.

От Българския лекарски съюз напомнят, че показано от тях преди дни, че Европейската процедура е хартиената рецепта да важи редом с електронната. " Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, употребяват по едно и също време хартиена и електронна рецепта. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните съумели да доближат над 90% приложимост на електронната рецепта, само че без въвеждането на възбрана за потреблението на хартиената такава ", допълват от БЛС.
 Хартиената рецепта остава към този момент
Хартиената рецепта остава към този момент

Министерство на здравеопазването преглежда всички мнения, които са получени

Лекарите питат за какво хартиените предписания важат в Европа, а у нас към момента се разисква тяхното цялостно отпадане. Те декларират цялостната си поддръжка за дигитализацията на бранша, само че без това да бъде за сметка на ограничението и отнемането на права на лекари и пациенти.

Затова 74-тият Събор на БЛС упорства хартиената рецепта да продължи да важи редом с електронната. " Лекарят е доктор във всеки един миг, освен в работно време, пред своя компютър ", акцентират от Българския лекарски съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР