Делата за корупция и още близо 40 престъпления вече ще

...
Делата за корупция и още близо 40 престъпления вече ще
Коментари Харесай

Делата за корупция вече ще се гледат от специализирания съд

Делата за корупция и още близо 40 закононарушения към този момент ще се проверяват от профилираната прокуратурата и в случай че се стигне до дело и от профилирания съд. Това се случва с окончателното влизане в действие на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) признати от Народното събрание през лятото.

Тогава беше записано, че те ще проработят три месеца след гласуването им. Срещу промените се оповестиха юристи и представители на неправителствени организации. Въпреки апелите тогава към президента Румен Радев да наложи несъгласие, той не го направи. Преди седмица стана известно, че съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) изготвят искане до Конституционния съд за оповестяването на измененията за противоконституционни.

Специализираният съд и прокуратура бяха основани по време на първото държавно управление на ГЕРБ през 2011 година. Тогава също беше обсъждана концепцията новият съд да гледа делата за корупция, които до през вчерашния ден бяха в компетентността на Софийския градски съд. Тогава обаче беше взето решение там да се гледат процеси за проведена незаконна група и тероризъм.

За близо шестте години на своето битие обаче стана известно, че профилираните институции са с извънредно ниска успеваемост, а качеството на правосъдие е под въпрос. Процесите продължава с години, а по-голямата част от тях завършват със съглашение или оправдателна присъда. Анализ на Върховния касационен съд (ВКС) също сподели проблеми в работата на двете инстанции.

Наскоро Софийският градски съд (СГС) разгласява статистика, от която оказва се, че за последните близо три години, прокуратурата е внесла в съда 26 случая на корупция по високите етажи на властта. Въпреки тези данни, Народното събрание гласоподава профилираните магистрати да могат да получават до шест заплати годишно бонус. Промените към момента не са обнародвани в Държавен вестник и не е известно дали президента Румен Радев няма да им наложи несъгласие.

Кои закононарушения към този момент ще се гледат от профилирания съд
Делата за закононарушенията по член 201–205 (присвоявания), 212, 212а, 219, 220, 224, 225б, 226, 250, 251, 253–253б, 254а, 254б, 256, 282–283а, 285, 287–289, 294, 295, 299, 301–307, 310, 311 и 313 от Наказателния кодекс, осъществени от:

а) национални представители;
б) членове на Министерския съвет и заместник-министри;
в)председатели на държавни организации и държавни комисии, изпълнителни шефове на изпълнителните организации и техните заместници;
г) шефа на Националния застрахователен институт, шефа на Националната здравноосигурителна каса, изпълнителния шеф и шефовете на териториалните дирекции на Националната организация по приходите;
д) шефа на Агенция " Митници ", началници на митници, митнически бюра и пунктове;
е) членове на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество и Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства;
ж) регионални шефове и заместител регионални управители;
з) съдии, прокурори и следователи;
и)членове на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите в Инспектората на Висш съдебен съвет

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР