Делът на внесения руски газ в България е 61,3% от

...
Делът на внесения руски газ в България е 61,3% от
Коментари Харесай

Без руски газ, ама друг път!

Делът на импортирания съветски газ в България е 61,3% от общо доставените в страната количества суровина през 2021 година в стойностно отношение. Година по-късно, това съответствие доближава 83 % дял (в стойностно отношение) от общия импорт на газ в страната.

Тази информация се съдържа в най-новата " Бяла книга за интернационалната стопанска система и търговия 2023 " на Министерството на стопанската система, търговията и промишлеността на Япония (разпространена на 4 декември - б. р.) и по-конкретно в частта на документа, която проучва въздействието на експанзията на Русия по отношение на Украйна. За задачите на сравнението от японското икономическо министерство се базират на данни от " Глоубъл трейд атлас " (Global Trade Atlas).

Бялата книга на японското икономическо министерство всъщност е необвързващ документ, само че с значима роля в процеса на взимане на стратегически и политически решения в страната.

Графика в документа сочи, че

България е в една група с Индия, Сърбия, Унгария и Словакия, чиито дял на внасяния съветски газ (в стойностно изражение) нараства през 2022 по отношение на 2021 година.

Това оповестява Българска телеграфна агенция.

В " Годишния отчет за Европейската комисия " на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от юли 2022 година (отнасящ се за миналата година - б. р.) написа, че " с изключение на вноса на природен газ от Руската федерация се осъществяваше и импорт от Азербайджан, което е

стъпка към диверсификация на доставките на природен газ и поощряване на конкуренцията ".

Предоставена от Националния статистически институт (НСИ) информация за импортираните количества газ в България потвърждават това. Вносът на природен газ от Русия през 2021 година възлиза на почти 32 730 556 MWh (117 830 тераджаула - съгласно истинската информация на Национален статистически институт - бел. авт.). Азербайджан е втората страна, от която България получава количества газ тогава - в тази ситуация равняващи се на 3 036 667 MWh (10 932 тераджаула). Така импортираният размер природен газ през 2021 година доближава общо към 35 767 223 MWh, при 91,5 % дял на Русия в обемно отношение.

Стойността на импортирания природен газ от Русия през 2021 година възлиза на 1,987 милиарда лв., а тази на азерския газ - на 93,97 милиона лв..

Доставките от Азербайджан през 2021 година стават вероятни след завършили в края на декември 2020 година договаряния и подписани съглашения на 29 декември, тъй че подаването стартира още на 31 декември 2020 година. Внасяните количества тогава са по-малко по отношение на контрактуваните през 2013 година и постъпват в страната през краткотрайна точка на доставка в Гърция, а през националната ѝ газопреносна мрежа са пренасяни до границата с България.

Картината на газовите снабдители за България става по-разнообразна през 2022 година,

когато е кулминационната точка на енергийната рецесия и исторически високите цени на енергийните първични материали, които претърпяха страните от Европейски Съюз и в частност България на фона на военната експанзия на Русия на територията на Украйна.

Ето и каква е цената на импортираните количества природен газ в България през 2022 година:

от Русия вносът възлиза на 2,223 милиарда лв.,

от Азербайджан - на 749,094 милиона лв.,

от Турция - на 555,748 милиона лв.,

от Съединени американски щати - на 689,286 милиона лв., и

от Сърбия - на 9,839 милиона лв..

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР