Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск

...
Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск
Коментари Харесай

Повечето трудоспособни българи са били бедни през 2020 г.

Делът на трудоспособните жители в Европейския съюз, изправени пред риск от беднотия и живеещи в семейства с доста ниска икономическа интензивност, доближава 64 на 100 през 2020 година. През 2020 година 80,2 на 100 от трудоспособните българи са били застрашени от беднотия. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат, оповестени на уеб страницата й.

Показателят варира мощно: от 48,7 на 100 в Дания и 49,9 на 100 в Ирландия до 85,4 на 100 в Литва и 84,2 на 100 в Румъния. Интензитетът на икономическа активност на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които членовете на семейството в трудоспособна възраст (от 16 до 64 годишна възраст) са работили през регистрираната година, и общия законодателно открит оптимален брой месеци, в които същите членове на семейството евентуално биха могли да работят за същия интервал, съобщи Българска телеграфна агенция.

Колкото по-близо са хората в едно домакинство до цялостна претовареност на труда си, толкоз по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от беднотия, изясняват специалистите от Евростат. Показателят се онагледява в три равнища, вариращи от доста невисок, до междинен или доста висок интензитет.

За доста невисок се смята, когато членовете на семейството са имали работно време, равно или по-малко от 20 на 100 от общия им капацитет за работно време през миналата година. На другия завършек на скалата, като доста висок интензитет се смята, когато членовете
на семейството са имали работно време повече от 85 на 100 от капацитета им за оптимално работно време.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР