Делът на световното население с достъп до електроенергия е нараснал

...
Делът на световното население с достъп до електроенергия е нараснал
Коментари Харесай

Малко над 90 на сто от световното население с достъп до електроенергия към 2020 г.

Делът на международното население с достъп до електрическа енергия е повишен от 83 % през 2010 година на 91 на 100 през 2020 година, като броя на хората, които имат електричество, се е нараснал с 1,3 милиарда в международен мащаб. Без достъп до електрическа енергия към този момент са 733 милиона души по света (през 2020 г.) по отношение на 1,2 милиарда през 2010 година Това демонстрират данните от юнския отчет за енергийния прогрес (Tracking SDG7: The Energy Progress Report, 2022), оповестен на страницата на Международната организация по силата (МАЕ). В отчета са показани изводите от проучване на МАЕ, Международната организация за възобновими енергийни източници (IRENA), Статистическата комисия на Организация на обединените нации (UNSD), Световната банка и Световната здравна организация (СЗО).

Въпреки нарастването темпът на прогрес в електрификацията се е забавил през последните години. Експертите изясняват това с възходящата компликация при достигането до по-отдалечени и небогати региони, както и невижданото влияние на пандемията. Постигането на задачата за 2030 година изисква увеличение на броя на новите връзки в електрификацията до 100 милиона годишно. При сегашните темпове светът ще доближи единствено 92 % електрификация до 2030 година, сочи отчетът.

Между 2010 и 2020 година всеки район по света е посочил пореден прогрес в електрификацията, само че с огромни разлики. Достъпът до електричество в Африка на юг от Сахара е повишен от 46 % през 2018 година на 48 на 100 през 2020 година В същото време в този регион, прочут и като Субсахарска Африка, са съсредоточени над три четвърти от популацията (568 милиона души), останало без достъп до електричество през 2020 година, показват специалистите.

Делът на международното население с достъп до чисти горива и технологии за готвене се е повишил до 69 % през 2020 година, което е нарастване с 3 процентни пункта на годишна основа, демонстрират още данните от отчета. Въпреки това растежът на популацията изпреварва в огромна степент напредъка на достъпа, изключително в Африка на юг от Сахара. В резултат на това общият брой на хората, които нямат достъп до " чисто " готвене, е релативно стагниращ (в застой) от десетилетия. Между 2000 и 2010 година той е близо 3 милиарда души или една трета от популацията на планетата. През 2020 година този индикатор спада до към 2,4 милиарда. Принос има основно напредъкът в достъпа до чисти горива и технологии за готвене в по-големите и обитаеми страни в Азия. Като контрастност, дефицитът на достъп в Африка на юг от Сахара се е удвоил от 1990 година до момента, достигайки общо към 923 милиона души през 2020 година

Международните обществени финансови потоци към разрастващите се страни в поддръжка на чистата сила понижават - до 10,9 милиарда щатски $ през 2019 година, е други извод в отчета. Това се случва макар големите потребности от стабилно развиване в множеството страни и възходящата нужда от финансиране на фона на изменението на климата. Сумата е намаляла с близо 24 % по отношение на 2018 година. Като цяло равнището на финансиране остава под нужното, изключително в най-уязвимите и най-слабо развитите страни. Спад се следи в множеството райони. Финансирането е намаляло най-много в страните от Източна и Югоизточна Азия, както и в Латинска Америка и Карибите. По-малки вложенията в чиста сила са регистрирани и в страните от Централна и Южна Азия. Единственото изключение е Океания, където интернационалните публични потоци са нарастнали през обсъждания интервал.

Въпреки че частният бранш финансира множеството вложения във възобновими енергийни източници, държавните финанси остават от основно значение за привличането на частен капитал, в това число за основаване на удобна среда за частни вложения, развиване на нужната инфраструктура и справяне с възприеманите и действителните опасности и бариери пред вложенията в енергийния преход, смятат интернационалните специалисти.

От 2010 до 2019 година световните годишни усъвършенствания в енергийната активност са приблизително към 1,9 %, което е много под заложените цели, тъй като междинният годишен ритъм на усъвършенстване в този момент трябваше да доближи 3,2 на 100, с цел да компенсира изгубеното. Този % би следвало да бъде даже по-висок - трайно над 4 % за останалата част от това десетилетие - в случай че светът желае да доближи чисти нулеви излъчвания от енергийния бранш до 2050 година, както е планувано в сюжета за чисти нулеви излъчвания до 2050 година на МАЕ. Ранните оценки за 2020 година сочат значителнен спад на подобряването на интензивността заради рецесията с КОВИД-19 вследствие на по-високия дял на енергоемките действия в стопанската система и по-ниските цени на силата. Прогнозата за 2021 година допуска връщане към 1,9 % на усъвършенстване, междинен ритъм през предходното десетилетие, с помощта на по-рязкото фокусиране върху политиките за енергийна успеваемост, изключително в пакетите за възобновяване от КОВИД-19. И въпреки всичко политиките за енергийна успеваемост и вложенията би трябвало да бъдат доста засилени, с цел да се реализиран задачите, предлагат специалистите в отчета.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР